Second hand-ul la putere

2
486
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Haina îl face pe om. Sau cel puţin aşa spune o veche zicală. Însă practica ne spune cu totul altceva. În ultimii ani, făgărăşenii au dat magazinele cu haine noi pe cele second hand. Şi au şi de unde alege. Municipiul nostru este împânzit cu astfel de magazine, iar marfa se vinde foarte bine. De vină, spun oamenii, este criza financiară.

Second hand-urile câştigă teren

Aproape că nu există stradă din municipiul nostru pe care să nu existe un magazin second hand. Patronii au învăţat cum se poate dezvolta o afacere şi pe timp de criză. Iar marfa second hand a prins de minune printre concitadini. Din cauza nivelului de trai scăzut din ultimii ani, făgărăşenii au fost nevoiţi să-şi îndrepte opţiunile în materie de modă spre o nouă serie de magazine. Doar din 2008 şi până astăzi, zeci de magazine din Făgăraş şi-au închis porţile! Totuşi, o afacere continuă să înflorească în oraşul nostru. Este vorba despre comerţul cu haine şi încălţăminte second hand.

De exemplu, în centrul oraşului, în urmă cu câteva luni, exista un magazin de construcţii şi amenajări interioare. Cu toate acestea, afacerea se pare că nu a mers, aşa că în locul lui, a fost deschis un… second hand. Şi nu este singurul magazin care şi-a schimbat profilul în ultimii ani. Numai în centrul oraşului, pe o rază de câţiva zeci de metri, cinci magazine second hand îşi aşteaptă clienţii. Mai important este faptul că niciunul nu duce lipsă de cumpărători.

La un magazin second hand din municipiu, marfa se schimbă zilnic. Şi asta deoarece afluxul de cumpărători este mare. „Vânzarea merge, în funcţie de sezon, în funcţie de zilele importante din calendar. În fiecare zi, noi schimbăm marfa, iar la sfârşitul fiecărui sezon, o schimbăm complet“, a spus Aurica Comanici, vânzătoare la un magazin second.

Mărfuri ieftine şi mai de calitate

Făgărăşenii privesc cu ochi buni magazinele de acest tip. Marfă este pentru toată lumea şi pentru toate gusturile, calitatea produselor nu poate fi contestată, atâta timp cât provine din străinătate. Iar preţurile sunt foarte mici. Oamenilor nici nu le mai pasă că îmbracă haine purtate de alţii, atâta timp cât scot mai puţini bani din buzunarele sărace.

„Oamenii se duc la magazine second pentru că acolo preţurile sunt mult mai mici faţă de magazinele care vând produse noi“, „La aceste magazine calitatea produselor este destul de bună. Marfa provine din străinătate şi poate că oamenii au purtat hainele doar de 2-3 ori“, „Oamenii nu mai au bani, pur şi simplu. Aşa că şi-au îndreptat atenţia spre magazinele second hand. Produsele sunt ieftine şi se pot cumpăra mult mai multe, faţă de magazinele cu produse noi“, au spus făgărăşenii.

Încercări de supravieţuire: comercianţi şi cumpărători

Doar în ultimul an zeci de magazine de acest tip şi-au deschis porţile. Conform celor mai recente date, în municipiul nostru raportul dintre magazinele second şi cele noi de confecţii este aproape egal. Asta dacă nu punem la socoteală şi micii comercianţi din Piaţa Veche. „Agenţii economici cu profil second-hand sunt 32. Cu profil confecţii, în care intră şi confecţii pentru copii, magazine destinate cu îmbrăcăminte, încălţăminte specializate sunt 38. Şi mai sunt agenţii economici din Piaţa Veche, 56 la număr, care comercializează în special produse de confecţii, îmbrăcăminte, încălţăminte“, a spus Viorica Jiga, referent în cadrul Compartimentului de Autorizaţii din Primăria Făgăraş.

Motivul este unul foarte simplu. „Cred că de vină e criza. În încercarea de a se menţine pe linia de plutire, patronii îşi schimbă profilul de activitate, locaţia. În general, agenţii economici făgărăşeni vor să asigure un comerţ de calitate“, a mai spus Jiga.

Însă nu doar magazinele second hand ce comercializează îmbrăcăminte şi încălţăminte sunt printre preferatele făgărăşenilor. Ci şi magazinele care comercializează mobilă, electrice şi electrocasnice second hand îi îmbie pe concitadini. Iar atâta vreme cât statul nu a luat măsuri protecţioniste, crescând taxa de primă înmatriculare, un mare succes în oraşul nostru a avut şi comerţul cu autoturisme second hand.

(A.R.)

2 COMENTARII

  1. Aceste marfuri aduse din occident,desi purtate,sunt de calitate mai buna decat toate turcismele si chinezismele ce se vand la tarabe si tin si mai mult la purtare.Cum noi romanii suntem mai mandri din fire,cica ne cade blazonul daca ne vede cineva cumparand de la second hand.

LĂSAȚI UN MESAJ