Compania de Drumuri face planurile pentru realizarea unui drum de legătură între Centura Brașov, DN 1, Autostrada A 3 (Râșnov) și Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, o șosea necesară în perspectiva operaționalizării Aeroportului legat la rețeaua CNAIR doar prin drumuri secundare. Pentru șoseaua de legătură, Compania de Drumuri prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov a lansat în licitație pe SEAP, un contract pentru un studiu de prefezabilitate și studiu de fezabilitate cu o durată de 9 luni, anunță economedia.ro.
,,Acest drum va asigura o legătură rapidă între Autostrada București-Brașov, Autostrada Brașov-Făgăraș și Varianta de Ocolire Brașov precum și cu zona Aeroportului Brașov-Ghimbav și va funcționa în același timp ca alternativă la traficul pe DN 1 pentru orașul Ghimbav (Varianta de Ocolire) asigurând și o legătură facilă la Parcul Industrial Brașov -Ghimbav. Prin acest drum de legătură se va realiza și o conexiune cu preconizata dezvoltare a municipiului Codlea prin prisma realizării variantei de ocolire Codlea care va descărca în nodul ce se va realiza între Autostrada București-Brașov, Autostrada Brașov-Făgăraș și DN 1 în zona localității Codlea. De asemenea, prin realizarea unui intersecții între Drumul de Legătură și DJ 103 C se va asigura accesul la Aeroportul Brașov și la Parcul Industrial Brașov, eliminându-se problemele curente ale intersecției între DJ 103C și DN 1″, potrivit caietului de sarcini.
În decembrie 2022, șeful DRDP Brașov, Tudor Duțu, anunța proiectul nodului rutier de la Codlea, o intersecție pe 4 niveluri care ar urma să devină cel mai spectaculos nod rutier din România : ,,Cel mai spectaculos nod rutier din țară va fi în județul Brașov. Se intitulează “Nod Codlea Nord- intersecție A3 cu A13 și DN1” și va asigura legături între aceste căi de comunicație rutieră într-un mod spectaculos pe 4 niveluri de înălțime.”
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat pe 24 noiembrie licitația pentru finalizare studiu de fezabilitate pentru Autostrada Brașov – Bacău (A13). Valoarea estimată a contractului este de 45 de milioane de lei, iar durata acestuia este de 28 de luni, din care 24 de luni pentru studiul de fezabilitate.
În data de 24 august 2021, CNAIR a semnat contractul pentru completare studiu de fezabilitate si proiect tehnic pentru Autostrada Brașov – Făgăraș (A3), cu ofertantul declarat câștigător, asocierea Search Corporation – Protelco – Like Consulting – Mega Muhendislik Musavirlik a.s. (Mega Engineering Consulting inc.). Termenul de finalizare a acestui contract este în 2024.
Pentru tronsonul A3 Ploiești – Brașov, este în derulare contractul cu proiectantul Consitrans. Din traseul acestei autostrăzi a fost inaugurat un ciot de aproape 10 kilometri lângă Râșnov.
sursa foto:economica.net