Se strâng semnături pentru deblocarea turismului montan: „Turismul montan nu e cu grătare”. Un român pasionat de turismul montan, Andrei Badea, a lansat ieri o petiţie, „Vrem liber la turismul montan/Turismul montan nu e cu grătare” pe platforma declic.ro, prin care se solicită Ministerelor Economiei, Energiei, Mediului de Afaceri, Afacerilor Interne, dar şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă să permită practicarea turismului montan.
„Dorim permiterea practicării de turism montan fără restricţii de circulaţie, în grup limitat, cu distanţă corespunzătoare între membri, în perioada imediat următoare”, se arată în textul petiţiei. De altfel, în petiţie este definit şi ce înseamnă turism montan: „totalitatea formelor de turism activ (drumeţie, căţărare, via ferrata, alpinism, ciclism, speologie, canyoning, rafting, kayaking, schi de tură) care se pot desfăşura în zona montană. Turismul montan se face cu un impact minim asupra naturii, pe principiul «nu lăsa nicio urmă», fiind un mod excelent de a-ţi petrece timpul liber şi de a păstra un stil de viaţă sănătos. Turismul montan nu este o activitate sezonieră, putând fi practicat (cu anumite limitări fireşti) pe întreg cuprinsul anului”.
Petiţia a fost lansată , ieri în jurul orei 13.00, iar la ora 22.00 era semnată deja de 6.100 de persoane.
În schimb, cel care a lansat petiţia a precizat că „deşi sunt o activitate mult apreciată de către români, picnicurile de la marginea pădurii, la poalele muntelui, nu sunt turism montan, ci doar o simplă formă de agrement”.
În prezent, nu există o prevedere care să interzică accesul pe traseele montane, însă, în cazul în care un turist se accidentează pe munte, salvatorii montani intervin, dar anunţă şi Poliţia, care îl poate amenda pe drumeţ pentru că nu a respectat prevederile ordonanţelor militare.