Astăzi în Cetatea Făgăraș s-a scris o filă de istorie. Sala Tronului a găzduit o întâlnire importantă. Reprezentanți ai Primăriei Făgăraș, ai firmei de consultanță, arhitecți și constructori au semnat contractul care da undă verde începerii lucrărilor de restaurare a Cetații Făgăraș. Primarul Făgărașului împreună cu Florina Micu – managerul proiectului, au predat amplasamentul constructorilor asociați: Troia Premium Construct și Pro Construct.
Investiția pentru transformarea celui mai vizitat obiectiv turistic din Țara Făgărașului are valoarea de aproximativ 29 de milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de peste 21 de miloane lei. Firmele au la dispoziție 2 ani pentru finalizarea lucrărilor.
Procedura pentru restaurarea monumentului a început în anul 2016, când a fost depusă cererea de finanțare. La jumătatea anului 2017 a fost semnat contractul de finanțare, urmat de obținerea avizelor de la furnizorii de utilități, Ministerul Culturii și de la ISU Brașov. Anevoioasă a fost, de asemenea, și licitația pentru desemnarea constructorului și atribuirea contractului. Dar, iată că după 4 ani de la debutul demersurilor, încep lucrările și primele rezultate le veți vedea chiar anul acesta. Pentru început, 60 de oameni vor fi pe șantier, zilnic, urmând ca numărul muncitorilor să ajungă la 120.
Cetatea Făgăraș a stabilit, anual, recorduri în privința numărului de vizitatori. Dacă în anul 2015 au intrat pe porțile ei 75.500 de persoane, în 2019 a fost vizitată de 157.000 de persoane. Lucrările nu vor împiedica accesul în Cetatea Făgăraș.
Prin proiect se vor realiza lucrări de intervenţie asupra castelului cu turnurile de colţ, precum şi asupra incintei bastionare cu turnul de poartă şi clădirile anexă, construite în 1640. Printre altele, se vor realiza două podeţe de lemn peste şanţul de apărare, unul la intrarea principală, unde acum există o alee amenajată pe un val de pământ, iar celălalt pe latura de nord, unde era o intrare secundară. De asemenea, va fi reamenajat şi şanţul de apărare. Valul de pământ de lângă ziduri, rezultat în urma numeroaselor decolmatări ale lacului, va fi îndepărtat. Se va lucra şi la turnuri şi ziduri, vor fi amenajate ateliere, inclusiv unul de fierărie. După ce se vor termina lucrările, în cetate se vor desfăşura activităţi, iar turiştii vor vedea exact care era atmosfera în urmă cu mai multe sute de ani.