Se apropie Sâmbăta piftiilor

0
244
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Se apropie Sâmbăta piftiilor. Creştinii ortodocşi sărbătoresc pe 22 februarie Moşii de iarnă sau Sâmbăta piftiilor. Tradiţia populară spune că nu e bine să lucrezi pentru că rişti să … tremuri precum piftia.
Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescurea şi o sticlă de vin.
De asemenea, se sfinţesc vase cu mâncare şi pachete cu alimente pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire. Totodată, se dă de pomană mâncare gătită. Potrivit tradiţiei ortodoxe, în ziua Moşilor de Iarnă, care în acest an cade sâmbătă, 22 februarie, în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiţi.

 

Sâmbăta moșilor are și o semnificație istorică.

         
În Postul Sfintelor Paşti există şi rânduiala sărindarelor, adică a pomelnicelor pe care credincioşii le aduc la biserică, pentru a fi pomenite timp de 40 de zile. Finalul acestor pomeniri se face în Sâmbăta lui Lazăr, dinaintea Duminicii Floriilor.
Se pot pomeni toţi cei care au murit nedespărţiţi de Biserică. Nu pot fi pomeniţi cei care au murit în dispreţ cunoscut faţă de Dumnezeu..
În Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (anul acesta în 23 februarie) facem pomenirea morţilor, pentru ca în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenire de Înfricoşata Judecată şi A doua venire a Domnului la care, potrivit rânduielii bisericeşti, ne vom înfăţişa toţi. Pentru că mulţi creştini au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea sau fără pocăinţă necesară, Biserica face mijlocire pentru toţi aceştia, ca să se bucure de fericirea veşnică.

LĂSAȚI UN MESAJ