Schitul de la Şinca Nouă şi-a deschis porţile

0
191
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

A fost sărbătoare duminică, 31 octombrie, în comuna Şinca Nouă. Mănăstirea din localitate, distrusă în urmă cu 250 de ani de generalul Bucov, şi-a deschis din nou porţile. Prea Sfinţitul Andrei Făgărăşeanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a fost prezent la eveniment pentru a binecuvânta lucrările ce au fost realizate aici.

Mai bine de 200 de ani tunurile lui Bucov şi-au pus amprenta şi în Şinca Nouă. În urmă cu mai bine de două secole, generalul aflat în slujba Imperiului austro-ungar a vrut să dărâme credinţa ortodoxă a ardelenilor cu tunurile. A reuşit să pună la pământ zeci de locaşuri de cult, însă credinţa oamenilor a rămas neştirbită. Rând pe rând, mănăstire după mănăstire, după 1989 locaşurile de cult s-au ridicat din nou la poalele munţilor Făgăraş. Aşa s-a întâmplat şi cu aşezământul monahal de la Şinca Nouă. După aproape 250 de ani, la Şinca Nouă a fost reclădită, în preajma fostei mănăstiri, un schit. Duminică, 31 octombrie, a avut loc binecuvântarea lucrărilor, ceremonial condus de Prea Sfinţitul Andrei Făgărăşeanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, părintele Matei, împreună cu primarul şi obştea de credincioşi din sat, au reuşit ca într-un timp foarte scurt să ridice acest complex monahal şi să îl aşeze lângă temelia fostei mănăstiri“, a spus Prea Sfinţitul Andrei.

Sute de oameni din toată zona au ţinut să ia parte la această sărbătoare. „Ne bucurăm foarte mult că avem şi noi mănăstire. Ştiam din moşi-strămoşi că a fost odată aici una“; „Tata era pădurar şi îmi spunea să vin să culeg narcise din Dealul Mănăstirii, că sunt multe. Îmi spunea că aici a fost o mănăstire şi că încă mai sunt ruine“, ne-au spus câţiva localnici.

Nu a fost deloc uşor ca într-un an şi jumătate o poiană să se transforme într-un loc de rugăciune, până la care nici drum nu era. „Este una dintre cele mai importante zile, după reînfinţarea comunei, în 2002. Astăzi s-a sfinţit mănăstirea din Şinca Nouă, reconstruită, şi suntem foarte încântaţi că putem să facem ceva spiritual, în afară de cele lumeşti. Am început acum un an şi jumătate, nu aveam nici drum pentru aducerea materialelor de construcţie. Am construit drumul, iar oamenii au donat terenurile“, ne-a spus primarul comunei Şinca Nouă, Dumitru Flucuş.

Dacă acum aşezământul a fost doar binecuvântat, anul viitor schitul, al cărui paraclis se află sub ocrotirea sfintei Anastasia Romana şi a Sfântului Nectarie, va fi sfinţit de către Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului.

(Mihaela BĂRGĂOANU)

LĂSAȚI UN MESAJ