Sărbătoare la Şinca Veche

3
293
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

A fost prilej de sărbătoare duminică, 8 mai, pentru comunitatea greco-catolică din Şinca Veche şi nu numai. După mai mulţi ani, construcţia locaşului de cult din localitate a fost finalizată, iar duminică biserica a fost sfinţită. La acest eveniment a ţinut să fie prezent episcopul greco-catolic, Vasile Bizău.

O biserică mult dorită

În urmă cu câţiva ani, comunitatea greco –catolică din Şinca Veche a demarat un proiect îndrăzneţ: construirea unui locaş de cult. Cu multe eforturi, biserica a fost finalizată, astfel că duminică a avut loc sfinţirea ei. „Astăzi este un eveniment deosebit de important pentru parohia noastră. Iată, după 10 ani de strădanie, astăzi se încununează aceste lucruri deosebit de interesante pentru sfânta biserică din Parohia Greco-Catolică din Şinca Veche, cu hramul „Buna Vestire“, ne-a spus pr. Gheorghe Piuaru, parohul Bisericii Greco-Catolice din Şinca Veche.

Lucrările au demarat în urmă cu 10 ani, la iniţiativa mai multor credincioşi din Şinca Veche care au dorit să aibă un loc de rugăciune al lor. „După Revoluţie, când cultul greco-catolic a putut să renască din nou în România, mai mulţi cetăţeni ai comunei Şinca Veche au hotărât să reînfiinţeze parohia greco-catolică. Astfel, am contribuit  la toate demersurile necesare, inclusiv cu bani. Foarte multă lume din localitate şi din împrejurimi a contribuit cu bani la ridicarea bisericii şi astfel, după 10 ani, am reuşit să sfinţim biserica“, a spus Eugen Urs.

Episcopul, primit cu pâine şi sare

La un asemenea moment important din viaţa credincioşilor a ţinut să fie prezent însuşi episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore, PS Vasile Bizău. Prea Sfinţitul a fost întâmpinat în mod traduţional de oamenii din sat. Mai mulţi tineri călare l-au aşteptat la intrarea în sat. De asemenea, nu au lipsit nici pâinea cu sare. „Este sărbătoarea comunităţii şi a Parohiei Greco-Catolice din Şinca Veche. Astăzi, cu ajutorul Domnului, vom avea sfinţirea bisericii. Sfinţirea unui locaş de cult înseamnă foarte mult pentru o comunitate care îşi mărturiseşte credinţa şi este, de asemenea, momentul festiv al împlinirii unui deziderat. Este o împlinire, mai ales dacă ţinem cont de conjunctura în care bisericile se construiesc astăzi şi de istoria comunităţii din Şinca Veche“, ne-a spus PS Vasile Bizău, episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore.

Zeci de credincioşi din Şinca Veche dar şi din satele învecinate au ţinut să participe la sfinţirea locaşului de cult cu hramul „Buna Vestire“.

„Este o zi foarte importantă pentru credincioşii greco-catolici din Şinca Veche. Păcat că timpul nu a ţinut cu noi, dar bucuria pe care o avem este mult mai mare! Ne bucurăm că acest locaş de cult a fost finalizat şi astăzi a putut fi sfinţit“, a spus Victor Bârlez, primarul comunei Şinca.

Construcţia bisericii a început în urmă cu 10 ani. Din 2005, aici s-au oficiat şi slujbe, însă doar acum amenajarea interioară a fost finalizată.

(Mihaela BĂRGĂOANU)

3 COMENTARII

 1.     Cu cat ca sunt ortodoxa am mers si a fost foarte frumos am mai luat parte la biserica noastra ,este foarte frumos  
       Parinte va urez  ani frumosi de slujire biserici si lui dumnezeu  
         Oamnenilor nu faceti diferenta   pentru ca dumnezeu e unu si la ortodoxi si la catolici
                                                    Bravo
    

 2. Loredana, este un singur Dumnezeu, dar credinte si invataturi diferite. A fi ORTODOX inseamna a avea credinta si invatatura DREAPTA adica ADEVARATA. Bucurate ca ai o asa credinta. La cei care nu sunt ortodocsi nici credinta nu mai e drepta si deplina. Vezi diferentele…

 3.    POATE DAR….. HM            NU CRED  caci oameni trebuie sa se urasca ptr. ce ? pentru credinta   !!!!?      serios  !         pentru cineva este o prostie catolic     Sau pentru alti nu     >!  suntem oamenii     .  Dar nu cred ca normalii
    Daca tot trebuie sa discutamm conectatila la :  iduri :  [email protected],com sau Sas_loredana_maria2010   Facebook   LOredana Sas   sa discutam    
       

           frumoase poze  😡 

LĂSAȚI UN MESAJ