Săptămâna mobilităţii la Făgăraş

0
46
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Trăim într-o epocă a vitezei şi de aceea mulţi dintre noi am uitat să mai mergem pe jos. De aceea, în cadrul „Săptămânii moblităţii“, autorităţile locale prin instituţiile subordonate au încercat să promoveze mişcarea în aer liber. În fiecare zi a săptămânii trecute s-au desfăşurat activităţi care au îndemnat copiii, şi numai pe ei, la mişcare şi sport.

Ziua fără maşină
În fiecare an, s-a încercat în această săptămână a mobilităţii să se promoveze mersul pe jos, mai ales în rândul elevilor. „În cadrul „Săptămânii mobilităţii la Făgăraş“, primăria promovează această săptămână sub deviza „Ziua fără maşină“ . Încercăm să-i conştientizăm pe copii, pe părinţi, cadrele didactice să vină pe jos la şcoală. Avem mai multe beneficii dacă renunţăm la maşină. Aş dori ca toţi locuitorii Făgăraşului să ţină cont de acest eveniment“, ne-a sus Dacia Săpătoru, consilier în cadrul Compartimentului de Mediu, Urbanism şi Energetic din cadrul Primăriei Făgăraş.


Invitaţie la lectură
Una dintre acţiuni a fost legată de lectura urbană. Bibliotecarele de la Biblioteca Municipală din Făgăraş s-au aflat în fiecare zi a săptămânii trecute, între orele 12-14.00, în părculeţul din centrul oraşului, pentru a le oferi copiilor interesaţi cărţi pentru lectură. În parteneriat cu Primăria Făgăraş, Biblioteca Municipală a demarat ediţia I a „Lecturilor urbane”, un proiect de implicare civică, menit să încurajeze lectura în spaţiile publice. „Accesul în biblioteca mobil se face prin eliberarea legitimaţiei de biciclist. În sala de lectură, cartea împrumutată de bibliotecar, este consultată şi dăruită altui elev. Mesajul de pe coperta cărţii „Citeşte şi dă mai departe!” instituie un climat al bucuriei. Prin gestul dăruirii unei cărţi se creează o legătură spontană pozitivă cu repercusiuni în viaţa de zi cu zi a elevilor“, a spus Viorica Bica, bibliotecar la Biblioteca Municipală Făgăraş.


Dance mobility în săptămâna mobilităţii
Calendarul activităţilor s-a încheiat vineri cu un dance mobility. Chiar dacă a plouat, elevii au ţinut să danseze în stradă. „Este foarte important să mergem pe jos la şcoală şi încercăm prin mesajele noastre să atragem atenţie asupra acestui lucru“, „În urmă cu câţiva ani, părinţii noştrii mergeau pe jos la şcoală, la serviciu. Cred că erau mult mai fericiţi. Acum îi vedem la volan stresaţi, supăraţi“, au spus câţiva copii.
Pentru o bună desfăşurare a evenimentului, strada Şcolii a fost închisă pentru maşini. „Vremea nu a ţinut cu noi, e singurul lucru pe care nu l-am putut controla. Această acţiune face parte din săptămâna moblităţii europene încheindu-se cu acţiunea intitulată Dance mobility“, a spus Dacia Săpătoru.
Din cadrul acestei activităţi nu au lipsit nici proiectele. Mai mulţi copii au realizat machete prin care să atragă atenţia asupra necesităţii mersului pe jos în defavoarea mersului cu maşina.
Pe tot parcursul zilei, elevii au purtat şi mesaje care să încurajeze mersul pe jos şi cu bicicleta nu numai în săptămâna mobilităţii, ci în tot timpul anului. Aceste activităţi au ca scop transformarea mersului pe jos într-o activitate continuă pentru copii, economisirea timpului în favoarea sănătăţii, reducerea emisiilor de gaze periculoase în atmosferă.
(Mihaela BĂRGĂOANU)

LĂSAȚI UN MESAJ