Sânzienele, sărbătoarea iubirii

0
26
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul mare profet al Vechiului Testament. Misiunea sfântului a fost aceea de a pregăti poporul pentru venirea Mântuitorului. De asemenea, în tradiţia populară astăzi se sărbătoresc Sânzienele, sau Drăgaica.

Ioan Botezătorul este ultimul şi cel mai mare dintre proorocii Legii Vechi, acela care s-a învrednicit să boteze cu apă pe Iisus, Mesia cel aşteptat.

Sărbătoarea sfântă de astăzi este asociată cu unele obiceiuri străvechi ale poporului nostru. Numită “Sânziene” sau “Drăgaica”,  praznicul este legat de cultul recoltei, al vegetaţiei şi al iubirii.  Este, de asemenea, în tradiţia populară, un prilej de a sărbători soarele şi muncile agricole specifice verii. Făgărăşenii sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul prin rugăciune şi evlavie.

“Sânzienele” erau socotite de tinerele fete şi un mijloc de a-şi afla ursitul şi timpul când se vor mărita. Conform tradiţiei, cununile din flori ale băieţilor şi fetelor sunt aruncate pe casă. Dacă se opresc pe acoperiş, e semn de nuntă, iar dacă nu, ursitul sau ursita mai trebuie aşteptaţi.

(A.R.)

LĂSAȚI UN MESAJ