Sănătate

0
20
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

afineAfinele, insulină vegetală

Ceaiurile şi sucurile de afine reprezintă o sursă bogată de vitamina A şi C, dar şi de nutrienţi precum flavonoide şi antocianine, care protejează organismul împotriva diabetului şi bolilor de inimă.

Aliatele diabeticilor
Numite şi insuline vegetale, afinele şi ceaiul din frunze de afin nu ar trebui să lipsească din regimul alimentar al persoanelor suferinde de diabet zaharat de tip II. Atât afinele, cât şi frunzele de afin conţin mirtilină, un pigment care stimulează funcţia pancreatică. Astfel, afinele limitează producţia de insulină. Este cunoscut că insulina intervine în procesul de îngrăşare, prin stocarea zaharurilor sub formă de grăsimi. De aceea, afinele îi ajută pe aceşti bolnavi să îşi menţină greutatea şi să le furnizează vitamine şi minerale esenţiale.
Fructele de afin, datorită conţinutului de provitamina A şi de vitamina C, îmbunătăţesc acuitatea vizuală, circulaţia sângelui la nivelul ochilor şi la nivelul sistemului nervos. Vitaminele şi nutrienţii din afine au o mare eficienţă şi împotriva oboselii ochilor.

Specialiştii recomandă ceaiul de afine şi pentru combaterea diareei datorită prezenţei taninurilor. Acelaşi taninuri se dovedesc eficiente şi în tratamentele diferitelor afecţiuni ale stomacului, ale tractului digestiv, precum şi a leziunilor. De asemenea, acest ceai contribuie la reducerea inflamaţiilor de la nivelul laringelui în cazul gripei, răcelii sau a diferitelor tipuri de alergii.
Aveţi o imunitate scăzută? Puteţi încerca o cură cu aceste fructe, timp de 20 de zile. Nu trebuie să vă temeţi că afinele îngraşă, pentru că specialiştii le recomandă şi în caz de obezitate. Afinele pot să favorizeze constipaţia. Dar ea este combătută cu laxative, care, de regulă, sunt prescrise persoanelor suferinde de obezitate.

Cosmetică
Frunzele şi fructele de afin pot fi folosite şi în cosmetică. Măştile, compresele, cataplasmele, spălăturile sunt utilizate în special pentru efectul astringent şi antibacterian asupra tuturor tipurilor de ten. În cazul măştilor, frunzele şi fructele de afin se pot amesteca cu smântână sau lapte. Se aplică timp de 20 de minute, apoi se spală cu apă călduţă.

LĂSAȚI UN MESAJ