
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica a 33-a după Rusalii la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Făgăraș, județul Brașov. Ierarhul a liturghisit împreună cu protopopul de Făgăraș, preotul Iulian David, preotul paroh Gheorghe Viorel Bica și preotul pensionar Vasile Onciu, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare din Făgăraș, iar credincioșii au participat în număr mare la slujba arhierească. La finalul Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul părinte Laurențiu Streza Mitropolitul Ardealului a binecuvântat noua sală de meditații, unde preotul Gheorghe Viorel Bica îi îndrumă pe toți copii din parohia Combinat care vin după terminarea orelor de școală. Acest lucru se face într-una dintre dependințele aflare în apropierea bisericii care a fost transformată complet și amenajată pentru acest scop.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre smerenie și rugăciune dar și despre perioada pregătitoare a postului Paștelui și anume despre perioada Triodului tâlcuind pericopa evanghelică a „Vameșului și a Fariseului”.
„Smerenia, umilința, căința, părerea de rău pentru păcate și dorirea de îndreptare a Vameșului. Nu luăm ca pildă viața lui pentru că el a regretat pentru tot ce a făcut până în momentul acela. Dar putem să luăm ca pildă viața pe care a împlinit-o, chiar dacă a fost formal modul de a împlini poruncile lui Dumnezeu. Nu este suficient sau nu trebuie neapărat să fii păcătos ca să te mântuiești, ca să aibă Dumnezeu ce ierta sau tu să ai ce mărturisi la Taina Spovedaniei. Trebuie să ne străduim ca să împlinim voia lui Dumnezeu și să împlinim acele Porunci Dumnezeiești, dar niciodată lăudându-ne că am făcut ceva, niciodată, crezând că noi avem dreptul la o recompensă, că noi suntem cei care suntem îndreptățiți să primim de la Dumnezeu, de aceea uneori ne și revoltăm: «De ce Doamne trimiși peste mine o încercare? De ce îmi dai mie? De ce nu, văzând la alții, iată altul e mai păcătos ca mine, nu vine la biserică, nu face cutare, eu fac eu fac eu fac eu fac! Toate aceste lucruri pe care noi le îndeplinim, trebuie să ni le asumăm ca obligații. Slugă netrebnică ceea ce ai fost obligat să faci ai făcut» și atunci în starea aceasta de conștiență de recunoaștere a etapei în care ne aflăm, noi ne dă nouă posibilitatea să ne apropiem de Dumnezeu, să înaintăm spre El pentru că atunci Rugăciunea este curată. Așa cum Spovedania și rugăciunea e personală, primim și pe alții, în rugăciunea noastră îl chemăm pe Dumnezeu în ajutor și pentru cei dragi ai noștri, dar niciodată nu încercăm ca să ne comparăm cu alții pe care îi considerăm noi sub nivelul la care ne aflăm noi. Totdeauna, când vrei să faci o comparație și lucrul acesta îl putem face în taina spovedaniei, să ne raportăm totdeauna la modelul desăvârșit, la modelul deplin, nu la cel mai slab decât mine, ci la cel mai tare decât mine, la cel mai bun decât mine și dacă mă raportez la el, Dumnezeu mă ajută și pe mine să fiu și eu la fel. Să ne ajute bunul Dumnezeu ca în această perioadă care urmează să facem câte ceva e prima duminică de pregătirea noastră în vederea apropierii de postul Sfintelor Paști.” a explicat ierarhul.
Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” a fost ctitorită după 1990 de către preotul Vasile Onciu. În semn de prețuire pentru munca misionară Înaltpreasfințitul părinte Laurențiu Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului i-a acordat ordinul ctitoricesc pentru clerici „Mitropolit Ioan Mețianul” părintelui pensionar Vasile Onciu. Preotul paroh Gheorghe Viorel Bica a fost hirotesit iconom stavrofor.
Sursa:mitropolia-ardealului.ro