Guvernul va aloca 3,5 milioane de euro pentru introducerea Castelului Brukenthal de la Sâmbăta de Jos în circuitul turistic. Momentan, se fac primii paşi, Romsilva încercând să obţină avizul de mediu pentru renovarea acestui palat. Potrivit memoriului, în acest moment valoarea construcţiei este de 4,7 milioane de lei, mai puțin de un milion de euro.
Ansamblul Castelului Brukenthal de la Sâmbăta de Jos este înscris în Lista Monumentelor Istorice ale României. A fost construit de contele Josef von Brukenthal, în stil baroc, între anii 1750-1760. În prezent, castelul se află într-o stare avansată de degradare şi nu este accesibil publicului sau vreunei alte utilizări. Degradările cele mai importante se înregistrează la acoperiş, care s-a prăbuşit pe circa 35-40% din suprafaţă, şi la plafoanele din lemn dintre niveluri, care sunt de asemenea prăbuşite.
Herghelia de la Sâmbăta de Jos a fost înfiinţată în 1874, prin transferul cailor din rasa Lipiţan, proveniţi de la Herghelia Imperială Lipiţa, din Herghelia Mezohegyes unde efectivele de Lipiţan nu prosperau. Herghelia a fost aşezată pe un domeniu de stat al imperiului austro-ungar, în inima Ţării Făgăraşului, care îngloba la acea vreme 3200 de hectare şi cuprindea infrastructura vechii herghelii a contelui Brukenthal, care a obţinut de la împărăteasa Maria Tereza terenul în arendă pentru 99 ani (1750-1848).
În anul 1913, într-un context nesigur pentru administraţia maghiară (războaiele balcanice) întregul efectiv al hergheliei a fost evacuat şi mutat în mijlocul Ungariei, la Babolna.
În anul 1920, Statul Român a reînfiinţat Herghelia Sâmbăta de Jos ca herghelie naţională, cu trei armăsari pepinieri şi 22 de iepe mamă din rasa Lipiţană proveniţi din animale reformate, cumpărate de la localnici.
Din noiembrie 2002, herghelia se află în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva.
Sursa:BizBrasov.ro