România prizonieră

12
94
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Văd, de câteva zile, o mini-emisiune la Realitatea TV. Se numeşte „Dosar de candidat“. Sunt acolo prezentate, cu ajutorul unor date publice, nu în urma unor bârfe şi zvonuri, CV-urile pline de isprăvi penale ale unor foşti şi probabil viitori parlamentari (în orice caz, candidaţi). Tot ce văd şi aud acolo îmi creează o senzaţie de neputinţă, de lipsă de speranţă.

Ce vedem acolo? O tipologie care se repetă aproape la infinit, fără coloratură de partid (sau multicoloră, cum vreţi). Foşti parlamentari sau oameni de stat care nu s-au remarcat prin aproape nimic în exercitarea puterii. Sau când au făcut-o, a fost pentru lucruri demne de toată … necinstea. Jafuri din economia naţională, escrocherii, evaziune fiscală, contracte grase cu statul, înţelegeri oneroase, Codul Penal în toată splendoarea lui! Toate de notorietate, semnalate de presă, dar în urmă cărora ei au ieşit „albiţi“ de NUP-uri sau cu dosarele uitate cu anii în sertarele DNA-ului.

Iluştri anonimi (chiar şi pentru alegătorii din colegiile lor) care au avut o traiectorie fulminantă după ce au ajuns parlamentari. La adăpostul imunităţii parlamentare şi al relaţiilor/cumetriilor de partid, au ajuns afacerişti de succes şi oameni politici grei care ne dau lecţii de moralitate la televizor. Oameni care dorm în scaune şi n-au avut timp de patru ani nicio iniţiativă legislativă s-au dovedit neobosiţi (evident, în scop personal) în sectorul ultraprofitabil al relaţiilor cu statul.

Sunt oameni care au jefuit economia naţională, au falimentat-o sau au vândut-o pe nimic (dar pe comision gras) unor neica-nimeni sau unora interesaţi doar de eliminarea unui concurent de pe piaţă. Feţele lor care poartă mai toate un rânjet arogant mă fac să le asemui cu tentaculele unei caracatiţe. O caracatiţă ce sufocă România. O reţea clientelară atât de bine sudată încât căderea/tăierea unui cap duce la apariţia altora. O caracatiţă care ţine România prizonieră şi în faţa căreia statul, captiv şi el, este neputincios.De aici şi senzaţia de deznădejde, de neputinţă. Expresie a constatării că, efectiv, NU AVEM DE UNDE ALEGE!

Un mare pesimist român, Emil Cioran, spunea: „Se ştie prea bine la ce e sortit poporul: să îndure evenimentele, capriciile guvernanţilor, acceptând proiecte care-l secătuiesc şi strivesc. Orice experienţă politică, oricât de „înaintată“, se face pe socoteala lui, căci el, poporul, de la Potop şi până la Judecatea de Apoi, nu poate aspira decât să-şi îndeplinească onest vocaţia de învins“.

În condiţiile date, reuşita nu poate fi decât individuală. Ca popor, ca naţiune, am eşuat.

12 COMENTARII

 1. Este un ton prea resimist.Un popor este format din generatii:actuale, trecute si viitoare .Daca cele trecute nu mai pot face nimic , cele actuale ca si cele viitoare(adolescentii de azi , tinerii si adultii de miine),nu trebuiecsacaccepte pesimismismul mioritic al lui Cioran , ci trebuie sa schimbe ceva.Pai , tot Cioran a scris Schimbarea la fata a Romaniei, iar voi , ceintinerintrbuiecsa-l cititi , sa – l urmati  si sa scoateti leprle puturoase din politica romaneasca , cei care va cred prostinsincarecde 20 de ani cu bere , mici sibzahar , considerindu-va nistevprosti , nistevprostituati va cumpara voturile . Ei , ceibdecazi , Usl Pdl , toti sefiinde partide propun pentru alegeri , oameni cu bani , oameni care nu au nimic cu voi alegatorii , nu va cunosc , voi nu-i cunoasteti , dar varsind banii in buzunarele presedintilor de consilii judetene , saubde filiale judetene , decpartid spera sa ajunga in parlament  , sa mai fure ceva si salecdeactainul sefilor . Asa face actualulu presedinte de consiluliu judetean Brasov  ,bagind pe gitul alegbatorilor oameni care nu au numic de a face cu judetul Brasov , dar carecsunt prietenii lui , si-i baga in buzunare sume uriase. Votati , draginromani pe cei necunoscuti , nesustinuti de marile partidecsi sigur veti sugruma mafia politica , cea care de 20 de ani crede ca sunteti prosti si va poate manevra  cum vrea ea . Nu- i vtati pe Usl – listi , nicinpe Pdl – isti , ci pe cei necunoscuti , care nefacind parte din partide puternice , cum sunt  :PDL,PSD, PNL, nu vorvavea curajul sa fure,atit de mult.

 2. Cind ai dreptate domnule Dan nimeni nu ti-o poate contesta!Si nici nu trebuie sa ne uitam la televizor ci doar in ograda din judetul nostru !Aici traditia liberala cu vechi radacini e la ea acasa prin voturile cetatenilor!Dar oamenii vor vota listele ce au fost definitivate acum si din care ce aflam  ca :Partidul National Liberal si-a stabilit candidatii pe tot judetul! In sfarsit s-a facut lumina si la Fagaras. Pe Colegiul nr. 1 Fagaras-Victoria va candida Daniel Zamfir pentru Camera Deputatilor. Pe Colegiul 1 Fagaras-Rupea va candida Sebastian Grapa pentru Senat. 
  Au fost anuntati si restul candidatilor liberali din judet. Iata care sunt acestia: pentru Senat vor candida Ioan Ghise si dr. Marius Neculoiu. Pentru Camera Deputatilor vor candida Mihai Dontu si Petre Roman. Acestora li se adauga cei doi candidati pentru Tara Fagarasului!O mica analiza arata similitudine perfecta cu ce vedem la televizor .Sebastian Grapa controversat om de afaceri in relatii cu baronul Cancescu,Ioan Ghise informator al securitatii pe vremea cind era doar pedagog la un camin studentesc lucru recunoscut personal!Petre Roman fost Newlander dupa taticul Walter fost in PCR ,fost in FSN, fost in PDSR ,fost in PD ,actual in PNL!Oare chiar nu avem oameni de valoare ?Ori trebuie impinsi de la spate ?Ori nu sint lasati de acesti papusari de profesie?Astia fac miine poimiine 25 de ani de cind conduc in democratia originala depasindu-l pe Ceasca si de votul uninominal nu se aude nimic!Asteptam cu interes lista altor partide dar probabil va fii tot o apa si un pamint!Rotatia cadrelor continua deci un tovarasesc indemn rasuna in toata tara :Hai la vot !Sa votam ce? Vorba unui mucalit :FSN-UL n-o muritu, Numa un pic s-o odihnitu,Si-n partide s-o rotitu!Vin ai nostrii pleaca-ai nostrii!Schimbarea ,schimbarii incepe sa semene cu celebra vinare de vint……….

 3. Oricum,sa-l pui pe Roman – cu toate pacatele lui – pe lista pentru Camera iar pe Grapa pentru Senat,mi se pare cea mai nesabuita decizie.De fapt toate judetele au ajuns pe mana unor sarlatani (imposibil de urnit din functii;auzi vorba, baroni!) care au ca varfuri de lance niste hotomani fara scrupule,gen Grapa,oameni lipsiti de caracter, in stare sa faca orice pentru a se imbogati si a parveni.Daca cetateanul Grapa e reprezentativ pentru judetul Brasov, atuncit totul e pierdut.E cazul sa ne luam talpasita,sa ne ducem cat mai departe si sa nu mai privim inapoi niciodata…Un singur lucru ar trebui sa stie acesti indivizi: Dumnezeu nu bate cu parul!

 4. No acu’, tu daca ai fi Doamne-Doamne si ai vedea cum se „auto-flageleaza” poporu’ roman, creat de tine, ce-ai face? Pai cred ca ti-ar scadea de tot respectul fata de el si l-ai „bate” oleaca trimitandu-i oameni ca Grapa&Co care sa-si bata joc de ei pana, poate, s-o trezi la viata. Se promoveaza si vor fi alesi oamenii astia pt. ca „badea Gheorghe” isi va vinde votul pt. 1 litru de ulei. Sper si eu, la fel ca altii, ca , treptat, elitele se vor schimba in tara asta si vor ajunge sa fie promovati oameni care chiar au valoare. Dar, pt. asta , trebuie schimbata radical mentalitatea noastra. Incepand cu „badea Gheorghe” oamenii trebuie informati, educati, trebuie sa fie constienti ca sunt responsabili si pt. generatiile viitoare, ca un amarat de vot le poate oferi un viata mai buna copiilor lor sau ii poate condamna la „exil”. Traim intr-un sistem subred, unde aproape nimic nu functioneaza. Dar, gandesc si eu ca romanul, „speranta moare ultima”.

 5. Satana, din umbra,lucreaza din plin,
  La „ Omul cel Nou” iesit din haznale.
  Si vrea sa -l impuna, fardandu-l putin,
  Ca, lui ,sa-i ridice-osanale.

  E genul lui Gadea,Badea, Ciuvica,
  Dana si Tudor, Oana si Ursu si Hossu
  Care, pana-n noapte tarziu,fara frica,
  Ling ,la Varan, de i-au albit… dosu .

  Ei nu stiu decat una si buna :
  BASESCU E RAUL IN VIATA !
  Si toti cred ca lumea-i nebuna,
  Doar liota lor e isteata.

  Dar mai e cate unul ca mine,
  Ca tine, ca el si ca alti’
  Care vad ce e rau, ce e bine
  Si nu se lasa prostiti de mutanti.

  E timpul sa nu stam, cu totii, pe tusa
  Si s-asteptam dreptatea divina .
  Daca noi ,singuri, nu-i vom scoate pe usa,
  Ea,de ne vede prea lasi,nicicand n-o sa vina.

 6. Buna gluma @Radu!!!!!!…chiar ca mi-ai facut o zi buna….eu incerc sa-l conving de o gramada de vreme ca a facut o alegere gresita dar ti-ai gasit pe cine sa convingi….poate m-am inselat eu iar el chiar este omul lui Basescu.

 7. Ba eu am impresia ca Dan Ciocoiu se activeaza doar in perioadele de campanie acuta (vezi referendumul trecut) atunci cand devine doar o alta portavoce a trustului Intact si toarna deja obositele – chior, piroman, securist si celelalte laturi mediatice la care adauga si o doza serioasa de conspiratii de tip lumea impotriva Romaniei. In rest devine omul plin de bun simt care jeleste clasa politica actuala si ce a ajuns Romania in zilele noastre. Parerea mea.

 8. Mai fagarasenilor ! Vorbiti bine de cei anuntati ca si candidati ai partidelor la parlamentare, ca sunt nepotriviti pentru locul `tintit`. Dar oare nu se stie ca intre candidatii din Fagars este si un om potrivit – unicul candidat independent din tot judetul Brasov ? Si atunci ?

 9. In opinia mea sustinatorii USL (o buna parte din ei) nu sunt idioti ci jigodii care stiu prea bine ce escroci si talhari voteaza dar o fac pentru propriul interes: fie ca primesc o pensie nesimtita si nemeritata, fie un „ajutor” de handicapat nevazator dar cu carnet de conducere si tot felul de tovarasi cataratori mai „mici” sau mai „mari”! Restul sustinatorilor lor sunt pur simplu retardati, incapabili sa inteleaga cum functioneaza o democratie, cum functioneaza economia …s.a.m.d.

 10. Päi toti vor sà devinà Alesi , cà sànt dornici sà facà bine Boborului , dar lupta pentru un post de senator este cràncenà , candidatii cheltuie din buzunarul lor uneori si peste 300.000 de euroi , …. asta numai de dragul Poporului , cà salariul lor de deputat , se ridicà in patru ani la cca 50.000 de euroi ! Deci ei se sacrificà , de dragul Boborului , in plus mai aruncà si o gràmadà de bani , pe care niciodatà nu o sà-i mai vadà ,.. si unii i-i mai si criticà ! Pài toti „Alesii Veacului ” ar trebui ridicati la gradul de Eroi – Salvatori si Neamului – Ingeri ,… nu criticati ,.. !

 11. Ce fel de tara este asta, in care Mircea Felix Voiculescu un scelerat, turnator la securitate, fara nici o functie publica importanta, dicteaza dupa bunul sau plac soarta unei intregi natiuni?. In care alta tara din Europa cetatenii, in marea lor majoritate, tolereaza ca in functia de prim ministru sa fie un plagiator, adica un hot dovedit? Cum de s-a ajuns aici?…. Presedintele Basescu, cu toate pacatele lui, a vrut si a incercat sa schimbe ceva in acesta societate cuprinsa de cancer, dar se pare ca in Romania nimeni nu va putea reusi. Ar insemna sa atenteze la principiile existentiale ale majoritatii romanilor: hotia, minciuna, marlania, delatiunea, nemunca,alcoolismul,invidia etc.

LĂSAȚI UN MESAJ