Tinerii din Şinca Nouă au aruncat, sâmbătă seara, de pe dealurile din jurul comunei, „roţi de foc”, astfel au continuat o tradiţie veche ce simbolizează reînnoirea şi purificarea timpului, dar şi curăţirea sufletului. Ceremonia a început la lăsarea întunericului, atunci când un alai de tineri îmbrăcaţi în costume populare au plecat din centrul comunei pentru a-şi pregăti roţile.
Ceremonia de împodobire a roţilor desfășurată la gazda cetașilor a fost completată de dansuri populare, muzică şi voie bună.
De la gazdă, alaiul de tineri însoţiţi de oamenii din sat au urcat pe un deal de lângă sat. Punctul culminant al ceremoniei a fost aprinderea roţilor de paie şi aruncarea lor la vale.
Obiceiul este transmis din generație în generație iar originea acestei tradiții își are radăcina undeva, în urmă cu câteva decenii bune .
Roata în flăcări este un obicei tradiţional ce se desfăşoară la cumpăna dintre iarnă şi primăvară, fiind cel cu care se încheie „Câşlegile” şi începe Postul Paştelui. Strigatul peste sat este considerat de către cercetători „o instanţă judecătorească”. Roata, simbol solar, semnifică evoluţia ciclică a timpului, iar focul este elementul purificator. Sărbătoarea a continuat apoi la Căminul Cultural, unde a toată suflarea comunei s-a întâlnit la un bal.