Una dintre cele mai importante obiective turistice din județul Brașov se află pe raza comunei Comăna.
Rezervația naturală Peștera Comăna este situată în Munții Perșani pe Râul Comăna, pe raza satului Comăna de Sus și are o suprafață de 41,562 ha; este cantonată în dolomitele triasicului mediu din muntele Peștera și este situată la sud de Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplită. Peștera Comăna a fost explorata pentru prima data în anul 1981 și constituie drumul subteran al pârâului ce își adună apele de pe platoul suspendat aflat la sud de muntele Peștera.
Golul subteran are o valoare științifică deosebită din diverse puncte de vedere (stalagmite de mari dimensiuni, scurgeri parietale masive, bazine cu cristale sub formă de brăduți, prezența helectitelor, Galeria cu Excentrite, stilolite translucide cu dimensiuni de până la 1,5 m, cristalicite, cristale de aragonit, planșee suspendate).
Accesul către Rezervația Naturală Peștera Comăna se face din : DN1, la Șercaia, spre Părău-Comăna de Jos, de acolo spre Comăna de Sus, apoi drumul forestier de pe valea Comănii.
Rezervația cuprinde peștera (golul subteran), suprafața de teren situată la exterior, reprezentată de parcelele silvice ale comunei Comana, Ocolul Silvic Măieruș, precum și o zonă de pășune împădurită. Parcelele amenajistice sunt preluate din amenajamentul silvic întocmit în anul 1991, fiind incluse și pe harta silvică ce face parte integrantă din amenajament. Parcurgea golului subteran este foarte dificilă și plină de capcane, prezintă multe pasaje foarte înguste, greu de trecut, iar persoanele care se încumetă, trebuie să fie bine antrenate, cu echipament corespunzător și de preferat însoțite de profesioniști.
sursa foto:comanadejos.blogspot.com
Acasă Știri Făgăraș TV Rezervația naturală Peștera Comăna obiectiv turistic important în județul Brașov