Revolta anticomunistă a muncitorilor de la întreprinderea de autocamioane „Steagul Roșu” din Brașov, din 15 noiembrie 1987, a fost considerată prima acțiune de masă împotriva regimului Ceaușescu, protest înăbușit rapid de sistemul opresiv al vremii. Totul a început pe 14 noiembrie 1987, într-o sâmbătă, când angajaţii din cadrul secţiei 440 ”Ştanţe şi Matriţe” de la ”Steagul Roșu” au aflat că le-au fost tăiate salariile fără nicio explicație. Muncitorii au cerut socoteală șefilor de secție, dar aceștia au ridicat din umeri și i-au amenințat cu organele represive. A doua zi, duminica, (fabrica avea program de lucru non-stop) muncitorii care au venit în fabrică au refuzat să înceapă lucrul pe același motiv, consemnează Radio Europa Liberă, primul organ de presă occidental care a consemnat revolta muncitorească din România.
Acel moment de curaj de care au dat dovadă eroii brașoveni din 15 Noiembrie 1987, va fi consemnat în cărțile de istorie. Deputatul liberal Gabriel Andronache, alături de colegul de partid, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației- Adrian Veștea, au făcut demersuri pentru ca acest lucru să se întâmple.
”Astăzi marcăm un moment de mândrie și recunoaștere pentru eroii neînfricați din 15 Noiembrie 1987. Am susținut alături de deputatul liberal de Brașov, colegul meu Gabriel Andronache, ca revolta eroilor brașoveni să fie recunoscută ca pagină de istorie în manualele școlare.
După demersurile noastre în Parlament, cu sprijinul doamnei ministru Ligia Deca, am primit confirmarea oficială: Revolta anticomunistă de la Brașov din 1987 va fi prezentată distinct în capitolul dedicat mișcărilor de contestare a regimului comunist în manualul de liceu „Istoria comunismului în România”. Mai mult, revolta muncitorească de la Brașov va fi, de asemenea, studiu de caz în manualul opțional „Istoria revoluției române din 1989”, marcând astfel contribuția ei esențială ca precursoare a revoluției din Decembrie 1989.”- se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a ministrului Adrian Veștea.