Reţeta săptămanii

0
17
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

ciorba-de-salataCiorbă de salată verde

Ingrediente:
4-5 căpăţâni de salată, 1/2 l borş, zer acru de la brânza de vaci, zeama sau sare de lămâie, sau oţet, 30 g slănină afumată sau untdelemn, 5-6 căţei de usturoi, un galbenuş, 100 ml smântână sau 200 ml iaurt, o ceapă, boia, mărăr, leuştean, sare.

Mod de preparare:
Salata bine spălată se ia în mănunchi şi se taie fâşii late care se vor pune în 1 – 1/5 l apă clocotită, împreună cu o ceapă tăiată mărunt. Se fierbe cca o oră, până când se înmoaie bine, apoi se acreşte după gust, cu borş sau altă substanţă acră, completând lichidul, ca ciorba să fie potrivit de deasă.
Ciorba se poate lega cu puţină făina (10g la litrul de ciorbă). Făina se freacă cu 1-2 linguri de apă rece şi se pune în ciorbă să fiarbă câteva clocote. Se ia de pe foc şi se drege imediat. Se freacă bine galbenuşul cu smântâna sau iaurtul, sau numai 2 galbenuşuri cu 2 linguri de apă rece, se diluează cu puţină ciorbă fierbinte şi se toarnă peste restul de ciorbă cu care se amestecă şi apoi se sărează.
Se aromează cu mărar şi usturoi tocat şi, facultativ, cu leuştean. Pentru aspect, se încălzeşte puţin untdelemnul, se adaugă un vârf de linguriţă de boia dulce, se amestecă o secundă şi se toarnă peste ciorbă. Pentru gust mai picant, slanina afumată se taie cât mai mărunt, se prăjeşte la foc mic, până când jumările capătă culoarea aurie deschis. Se iau atunci de pe foc, lasând să se domolească puţin, apoi se adaugă usturoiul tocat şi boiaua, se amestecă de 2 ori şi, imediat se toarnă peste ciorba de salată, după ce aceasta a fost dreasă.

LĂSAȚI UN MESAJ