Stopul cardiac este o urgență medicală ce pune în pericol viața. Fiecare secundă contează, iar defibrilarea în primele minute de la instaurarea stopului cardiac poate dubla sau chiar tripla șansele de supraviețuire. În acest sens Făgărașul s-a alăturat marilor aglomerări urbane din țara noastră, multe dintre ele reședințe de județ și a creat rețeaua proprie de defibrilatoare. Anul trecut Departamentul pentru Situații de Urgență, anunța prin Raed Arafat, că s-au montat peste 370 de defibrilatoare în mall-uri, aeroporturi, gări și clădiri de birouri, din toată țara. Marile orașe, precum Cluj Napoca, Oradea, Timișoara sau Baia Mare anunțau și ele lansarea de rețele proprii de defibrilatoare instalate în orașe.
În Făgăraș, cu ajutorul a două proiecte prin Bugetare Participativă, rețeaua dispune de 11 defibrilatoare externe automate , amplasate în următoarele locații: Primăria Municipiului Făgăraș, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” din cadrul Cetății Făgăraș, Poliția Locală Făgăraș, Stadionul Municipal, Centrul de Instruire Manevră „Constantin Brâncoveanu”, Colegiului Național ”Radu Negru”, Școala gimnazială ”Ovid Densușianu”, Liceul Teologic Ortodox ” Sf. Constantin Brâncoveanu”, Liceul Tehnologic ”Dr. Ioan Șenchea”, Colegiul Național ”Doamna Stanca”, Liceul Tehnologic ”Aurel Vijoli”
Aceste dispozitive simple și sigure pot fi utilizate și de către persoane fără pregătire medicală în vederea restabilirii ritmului inimii, în cazul unui stop cardiac. Prin amplasarea acestor defibrilatoare, Făgărașul devine un oraș mai sigur, oferind o șansă în plus la viață pentru cei aflați în nevoie.
”Încurajăm pe toată lumea să participe la cursuri de prim ajutor și să învețe să utilizeze un defibrilator, pentru a putea acționa prompt în cazul unei urgențe.”- recomandă reprezentanții primăriei Făgăraș