Restaurarea Cetății Făgăraș, aproape de final

0
164
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Au început lucrările pentru construcția celui de-al doilea pod al Cetății Făgăraș, la intrarea principală a monumentului istoric. Acesta va fi construit din lemn și va avea o lungime de 50 de metri, cu o parte mobilă care se va ridica, la fel cum se întâmpla în secolul al XVII-lea. Accesul este permis în continuare vizitatorilor. Deși se lucrează, accesul turiștilor este permis de marți până duminică între orele 8.00 – 17.00, neexistând nici un risc din cauza lucrărilor, specifică într-un comunicat Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului. Aceasta declară că lucrările de restaurare a Cetății se apropie de final, iar acum s-a trecut la realizarea podului ridicător de pe latura de est, care va fi integrat într-un ceremonial, împreună cu garda Cetății. Până în prezent, au fost restaurate cele două ziduri de apărare ale Cetății și s-a amenajat drumul de strajă între acestea, iar între zid și șanțul de apărare s-au realizat alei pietonale, împreună cu zona de belvedere. La fostele grajduri princiare, au fost realizate lucrări de amenajare a spațiilor ce vor fi destinate atelierelor de creație, unde se vor desfășura activități atât pentru copii, cât și pentru adulți. La demisol s-au realizat spații pentru depozitarea pieselor de patrimoniu. S-a restaurat și bastionul Szabo, unde Muzeul Țarii Făgărașului va avea o expoziție dedicată gărzii cetății; vor fi expuse armuri, echipamente, arme.
Pe latura de nord, a mai fost realizat un prim pod, chiar în dreptul porții istorice. În curtea interioară au fost restaurate ancadramentele, tot ce înseamnă piatră. Și, bineînțeles, a fost schimbat în totalitate acoperișul cetății – poate una dintre cele mai importante lucrări care a avut loc, spune Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului.
Lucrările pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea unuia dintre cele mai importante monumente din România au început în luna mai a anului 2020, fiind finanțate cu fonduri europene. Construirea a două poduri din lemn, dintre care unul mobil, reprezintă principala modificare ce vizează completarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea.

LĂSAȚI UN MESAJ