Respect, Nadia Comăneci! ( video )

0
40
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Cea mai bună gimnastă din lume din toate timpurile, Nadia Comăneci, împlineşte astăzi vârsta de 50 de ani.

Gimnasta română este prima din lume care a luat nota 10 la un concurs olimpic de gimnastică, în 1976, la Montreal. Ea este primul sportiv român care a fost inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.


Nadia s-a născut la Oneşti, iar părinţii ei i-au dat numele după “Nadejda”(“Speranţa”), eroina unui film.

Ea a concurat pentru prima dată în România, la nivel naţional, ca membră a echipei oraşului său. A fost antrenată apoi de Bela şi Marta Karolyi, iar la vârsta de 13 ani, a caştigat trei medalii de aur şi una de argint la Campionatele Europene din 1975, din Norvegia. În acel an, Nadia a fost numită “Atleta Anului în România” de agenţia de ştiri Associated Press.
Anul 1976 a fost anul care a consacrat-o pe gimnastă. Ea a participat la Jocurile Olimpice de Vara de la Montreal, şi nu numai că a devenit prima gimnastă din lume care a obţinut scorul perfect (de 7 ori nota 10), dar a şi câştigat trei medalii de aur (la individual compus, bârne şi paralele), o medalie de argint şi una de bronz. Acasă, ea a primit distincţia de “Erou al Muncii Socialiste”, fiind astfel cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

În 1977, ea şi-a apărat titlul European, dar echipa României a ieşit din compeţitie la finale. În 1978, la Campionatele Mondiale, a ieşit de locul 4.

În 1979, la Campionatele Mondiale, ea a câştigat al treilea titlu suprem, câştigând titlul la bârnă cu 9.95, în ciuda problemelor de sănătate pe care le avea.

În 1980, ea a participat la Jocurile Olimpice de la Moscova, unde şi-a păstrat titlul la bârnă şi a câştigat o nouă medalie de aur şi una de argint.

Ea s-a retras după aceste Jocuri. În 1984 şi 1989 ea a fost membră a Federaţiei Române de Gimnastică. În 1989 ea a trecut ilegal graniţa româno-maghiară, şi a cerut azil politic guvernului Statelor Unite.

În 1996, Nadia s-a căsătorit cu logodnicul ei, gimnastul american Bart Conner. Ea şi soţul său sunt proprietarii Academiei de Gimnastică Bart Conner, Perfect 10 Company, ai câtorva magazine de echipamente sportive, şi editorii Magazinului de Gimnastică Internaţională.

În 1999, ea a devenit primul sportiv invitat să vorbească la Naţiunile Unite, pentru a lansa Anul Internaţional al Voluntariatului.

Nadia şi-a lansat prima carte în 2003- „Scrisori către o tânără gimnastă”.

În 2007, a fost distinsă de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român cu titlul de cel mai bun sportiv a secolului XX, şi a primit de doua ori Ordinul Olimpic din partea Comitetului Internaţional Olimpic.

LĂSAȚI UN MESAJ