Replantări de puieți în Munții Făgărașului

0
258
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Cu sprijinul financiar acordat de Comisia Europeană, în cadrul proiectului „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul Munților Carpați, România – LIFE18 NAT/RO/001082’’, Fundația Conservation Carpathia și-a propus refacerea pădurilor afectate de tăieri neconfome prin replantarea a peste 350.000 de puieți de molid, fag și paltin. Puieții din speciile naturale autohtone provin din pepinierele Carpathia sau sunt achizitionați de la producători specializați. Fundația Conservation Carpathia realizează lucrări de reîmpăduriri (reconstrucție ecologică) a suprafețelor afectate în trecut de tăieri neconforme reglementărilor silvice, prin aducerea înapoi a tipurilor naturale de pădure existente în trecut. În plus, se are în vedere și demolarea drumurilor de acces ilegale, create în trecut în aceste păduri cu buldozerele, în mod intenționat, pentru tăierea și extragerea lemnului.
După plantări se vor efectua lucrări de decopleșire, îngrădire, completare și protejare permanentă. Peste 200 de zilieri angajați din comunitățile locale în vecinate Munților Făgăraș și peste 50 de rangeri lucrează permanent pentru viitoarele păduri ale Făgărașilor.
Această acțiune a fost realizată în cadrul proiectului LIFE Carpathia, „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”, LIFE18 NAT/RO/00108. Principalul scop al proiectului este reconstrucția habitatelor degradate și aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale și care, deopotrivă, să creeze beneficii comunităților locale din zona munților Făgăraș.
Proiectul este implementat de Fundația Conservation Carpathia, în parteneriat cu Asociația Ocolul Silvic Carpathia, Asociația de Vânătoare Piatra Craiului Făgăraș Conservation, SC Carpathia Agro& Finance SRL, Conservation Capital Consulting Ltd., Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș – Basarab I și Pro Park – Fundația pentru Arii Protejate, între anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul LIFE Nature (www.ec.europa.eu) și a Fundației Arcadia prin programul ELP (Endangered Landscapes Programme, www.endangeredlandscapes.org).
sursa foto: Alexandra Tenea

LĂSAȚI UN MESAJ