Recomandări din partea ANSVSA în perioada caniculară

0
232
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă intoxicațiile alimentare, mai frecvente în perioadă de caniculă.
ANSVSA recomandă populației să acorde atenție locurilor de unde cumpără alimentele, precum și modului în care păstrează sau prepară alimentele în perioadele caniculare sau cu temperaturi ridicate, pentru a evitat toxiinfecțiile alimentare.
Astfel, la achiziționarea și depozitarea alimentelor, consumatorilor li se recomandă:
– Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din ANSVSA, sunt controlate sanitare şi sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;
– Să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.), cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate;
– Să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate;
– Să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele care necesită păstrare la rece;
– Să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării;
– Să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care au mucegai pe suprafaţă;
– Să nu cumpere produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare;
– Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie puse la frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0˚C + 4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18˚C;
– Să ambaleze separat alimentele care urmează să fie depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
– Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;
– Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
– Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
– Să spele bine fructele şi legumele înainte de a le pune în frigider şi înainte de a le consuma.

LĂSAȚI UN MESAJ