Rampa de gunoi de pe Dealul Galațiului a fost, în sfârșit, închisă definitiv și ecologizată

0
136
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

O obligaţie în faţa Uniunii Europene de a sista şi închide toate depozitele municipale neconforme, cerea ca și rampa de gunoi a Făgăraşului, de pe Dealul Galațiului, să se închidă începând cu 31 decembrie 2008. De atunci au fost nenumărate dezbateri, discuții, chiar ,,contre,, politice, pentru construcția unei alte rampe, ecologice de data aceasta, în zona Făgărașului. Dar, toate întâlnirile au rămas doar la stadiul de discuții. Mai mult, mai pe față, mai pe ascuns, s-a continuat depozitarea gunoaielor pe rampă, chiar dacă aceasta trebuia închisă din decembrie 2008. Amenzile au curs către primăria Făgăraș, dar tot nu s-a ajuns la nici o înțelegere față de locul construcției noii rampe ecologice din Țara Făgărașului. Nici acum nu este foarte clar unde se va construi rampa, stația de transfer sau cum se va numi punctul de colectare a gunoaielor, care să deservească Țara Făgărașului. Până se va realiza acest lucru, trebuiau însă finalizate lucrările de închidere a  depozitului neconform de deșeuri din Dealul Galațiului. Lucru care a fost realizat! Un milion de kg de gunoaie se aflau pe o suprafață de 4 ha, la începerea lucrărilor, pe rampa unde au fost depozitate până în 2016.
Terenul a fost restrâns la 2,3 ha, unde a fost însămânțat gazon, iar suprafața a fost împrejmuită cu gard. Aproximativ 350 de salcâmi au fost plantați în prima etapă, urmând să fie sădiți încă 200 de puieți. A fost construit un drum cu o lungime de 53 m și o alee perimetrală, accesul fiind permis doar persoanelor autorizate.
„Am reușit să închidem definitiv, să sigilăm și ecologizăm fosta rampă cu deșeuri. Făgărașul contribuie astfel la îndeplinirea obligațiilor pe care le are România pentru protejarea sănătății cetățenilor, a mediului înconjurător și față de Comisia Europeană. Terenul nu va fi folosit în următorii 30 de ani pentru a se putea reface și vor fi efectuate analize periodice privind factorii de mediu”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.
Au fost realizate: o gură de deversare în lungime de peste 500 de m pentru colectarea apelor meteorice, trei puțuri de monitorizare a apei freatice, un sistem de monitorizare pentru tasări cu patru martori pentru toate punctele cardinale, un sistem de colectare a biogazului cu 14 analizatoare, etanșarea de suprafață în 6 straturi și un zid de sprijin. De asemenea, au fost construite un sistem de ape pluviale prevăzut cu decantor și filtru, un șanț pentru descărcarea apelor pluviale pe toată lungimea superioară a depozitului și rigole pe toată lungimea inferioară.
Procesul de închidere a gropii de gunoi a fost monitorizat de Garda de Mediu Brașov, iar post-monitorizarea va fi asigurată de Primăria Făgăraș în următorii 30 de ani. Investiția are o valoare de aproximativ 7 milioane de lei, aproape 90% fiind suportată de către Administrația Fondului pentru Mediu, iar restul din bugetul local al municipiului.

LĂSAȚI UN MESAJ