Punct Gastronomic Local, ce reprezintă și care sunt condițiile de funcționare

0
628
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Un nou tip de unitate de alimentaţie publică a început să prindă rădăcini la noi în țară, Punct Gastronomic Local (PGL). Ideea a fost lansată de către Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23”, încă din 2016. Potrivit Legii, PGL-urile sunt definite ca: “ Unitate de valorificare a producţiei primare locale, situate într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare, după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan.”
Punct Gastronomic Local, este un concept de unitate de tip familial care oferă produse și preparate alimentare dintr-o anumita zona geografica din țara noastră. Ideea unui Punct Gastronomic Local, este de a oferi posibilitatea turiștilor de a beneficia de preparate tradiționale locale din mediul rural, dar respectând, în același timp, și dispozițiile legale de igienă, fără a afecta sănătatea consumatorilor.
În aceste locuri este prezent un meniu preparat și servit în aceeași zi, numai de către patron și/sau membrii familiei acestuia. Produsele trebuie să-și aibă originea numai în unitățile autorizate/ înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Este vorba despre produse autohtone, specifice regiunii în care Punctul Gatronomic Local prepară mâncărurile.
Conditii pentru înființarea unei astfel de unități:
– Constituirea într-o formă de organizare juridică, de tipul: persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (II), întreprindere familială (IF) sau societate cu răspundere limitată (SRL);
– Înregistrarea Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor;
– În cadrul PGL-ului se servesc preparate produse doar de către ei și de către membrii familiei lor, iar starea de sănătate a tuturor celor care prepară alimentele să fie verificată periodic;
– Înregistrarea la Administrația Națională de Administrare Fiscală.
Ulterior înregistrării la Registrul Comerțului din raza localității unde urmează să-și aibă activitatea Punctul Gastronomic Local, antreprenorul trebuie să se înregistreze la Unitatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), unde va depune un dosar care conține următoarele informații:
– cerere tip;
– schița locului de producere a alimentelor;
– copie a certificatului constatator eliberat de Registrul Comerțului
– copie după actul de identitate.
După ce se depune dosarul la unitatea sanitar veterinară, inspectorii DSVSA judeţeni vor face o vizită pe teren la locul unde se prepară mâncărurile, evaluând PGL-ul, pentru a vedea dacă se încadrează firma în condițiile de eligibilitate pentru acest tip de activitate.
Mai jos va trezentăm un Îndrumar de bune practici Punct Gastronomic Local creat de Asociatia Gastro Local Brasov
Sursa:ANSVSA

LĂSAȚI UN MESAJ