Programul Casa Verde Fotovoltaice este aproape de deblocare!

0
368
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Foarte multe persoane, mai ales din mediul rural, inclusiv din Șercaia, au aplicat anul acesta la Programul Casa Verde Fotovoltaice. Programul Casa Verde este blocat, după ce judecătorii au suspendat o etapă importantă în desfășurarea procedurilor, la cererea unei firme a cărei cerere de înscriere în lista instalatorilor autorizați a fost respinsă de Administrația de Mediu, ca urmare a acestui fapt o instanță din Bihor a suspendat publicarea listei. Asta înseamnă că nicio firmă de profil nu mai poate instala panouri din fondurile guvernamentale.
După ce derularea acestuia a fost oprită de această decizie a Curții de Apel Oradea, se pare că problema a fost soluționată, iar firma care a dat în judecată Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și-a retras plângerea. Astfel, AFM mai așteaptă doar motivarea instanței în ceea ce privește împăcarea părților, iar programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi deblocat la sfârșitul acestui an sau în primele zile ale anului viitor.
Am spus că nu are rost să ne cramponăm în orgolii, cine a greșit sau cum a greșit. Interesul îl reprezintă cele 90.000 de familii care așteptau acest program. Se pare că am făcut o alegere bună. În data de 13 decembrie am primit termen atât de la Curtea de Apel Oradea, cât și de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în care instanța a luat act de renunțarea la proces și împăcarea părților. Acum suntem în ultima sută de metri de validare a instalatorilor înscriși în cea de-a doua sesiune, și cel mai probabil, la sfârșitul acestui an sau în prima săptămână din 2024, vom debloca programul, oamenii se vor putea înscrie și își vor putea monta panourile pe locuințe”, a precizat președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, într-un interviu la DCNews.
Totodată, șeful AFM îi asigură pe beneficiari că nu există nicio problemă din punct de vedere al finanțării programului Casa Vede Fotovoltaice, întrucât AFM are toți banii necesari în conturi.
Din fericire, AFM este o instituție care se autofinanțează. Noi avem propriul buget, nu vărsăm la bugetul consolidat veniturile proprii. Ni se reportează banii în fiecare an cu aceeași destinație. Avem banii fizic, în conturi, chiar vreau să anunț lumea pe această cale că nu există o problemă din punct de vedere al finanțării acestui program”, a mai subliniat Neculaescu.
Programul Casa verde are un număr important de beneficiari anul acesta. Mai exact, 86.000 de oameni vor să-și instaleze panouri fotovoltaice, să fie mai eficienți energetic și să contribuie la producția de energie electrică. Aceștia pot primi din fonduri de la stat până la 20.000 de lei pentru a-și instala astfel de panouri.

LĂSAȚI UN MESAJ