Primăvara poeţilor

0
36
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

poeti2În secolul 21, în pofida dezvoltării tehnologice tot mai pregnante şi a goanei după bunuri materiale, există oameni care mai au timp şi pentru poezie. Iar mulţi dintre aceştia sunt tineri. Ocazia de a se manifesta public le-a fost oferită la Festivalul „Primăvara Poeţilor“, aflat la ce-a de-a doua ediţie.

Festival de poezie

Festivalul, iniţiat în Franţa, în urmă cu 11 ani, se desfăşoară acum în 65 de ţări. În România, evenimentul are loc în peste 60 de oraşe, printre care şi oraşul nostru. Gazda festivalului a fost Fundaţia Culturală „Negru Vodă“. „Ne aflăm deja la cea de-a doua ediţie. La noi, în Făgăraş, s-a mai desfăşurat şi anul trecut. Acum am avut două concursuri, în două zile consecutive“, ne-a declarat Carmen Tăulea, organizator.

Zeci de copii de la instituţiile de învăţământ din oraş s-au înscris la festival. Elevii au putut în acest fel să-şi demonstreze calităţile artistice în cadrul concursului. „S-au înscris în concurs 32 de candidaţi, fiecare cu câte trei poezii. Vă daţi seama că am citit peste 100 de creaţii! Am hotărât, pentru a-i încuraja pe cei care au trimis un singur text, deci nu s-au încadrat în regulament, să le dăm o diplomă de participare. Pentru ceilalţi, am realizat o ierarhizare, în funcţie de exprimare, de temă, de felul în care au uzat de limbajul artistic. Am constatat strădania de a prinde în cuvânt gândul, sensibilitate, profunzime, lectură solidă pentru nişte debutanţi în ale condeiului. Unele dintre poezii ajung chiar şi la 70 de versuri“, ne-a declarat Susana Oprişor, profesor la Colegiul Tehnic „Aurel Vijoli“.

Notaţi de juriu

Tinerii au compus şi recitat mai multe poezii, care au fost analizate apoi de membrii juriului. „S-a jurizat textul, valenţele cuvântului. E o revoltă a poeziei, pentru că nu s-a mai citit, nu se mai citeşte şi totuşi… Copii încep să-şi revină, să simtă poezia“, ne-a declarat Marcela Desa, membră a juriului. „Ne bucură foarte mult că elevii au răspuns cu atât de mult entuziasm şi au participat într-un număr atât de mare la festival, alături de profesorii care i-au pregătit şi fără de care nu puteau să simtă ceea ce simt“, ne-a declarat Ileana Ioniţă, membră a juriului. „Au fost încercări destul de timide. Au fost şi câteva reuşite, însă nu am reuşit să dăm marele premiu. Copiii au încercat să-şi aducă o contribuţie la lumea creaţiei, dar mai mult s-au bazat pe clişee, pe lucruri inspirate din lecturile lor“, ne-a declarat Andrei Vremir, membru al juriului.

Cu gândul la Franţa

Şi pentru că festivalul a fost iniţiat în Franţa, de la festival nu au lipsit poeziile în limba franceză. „Ca întotdeauna, şcoala noastră a încercat să fie un pic mai altfel pentru că noi am pregătit un moment în limba franceză. Ideea a pornit de la faptul că festivalul în sine a fost iniţiat de fapt în Franţa şi ne-am gândit că ar fi foarte bine să venim cu poezii în limba franceză“, ne-a declarat Ingrid Hera, profesor Grup Şcolar Dr. Ioan Şenchea. „O să recit o poezie în limba franceză. Sunt poezii simple, scrise de adolescenţi aşa ca mine. Sper din suflet că o să mă descurc“, ne-a declarat o tânără participantă la concurs.

Lansare de carte şi expoziţii

Tot în cadrul festivalului, cei prezenţi au putut admira două expoziţii deosebite. „Expoziţia ,,Suflete înflorind în carte” cuprinde poezii ale marilor poeţi ai literaturii române, poeţi clasici ca Nichita Stănescu, Nicolae Labiş, George Coşbuc, George Bacovia, Octavian Goga, George Topârceanu.

Şi copiii de la Colegiul Tehnic au realizat o expoziţie interesantă intitulată ,,Drumuri către mai departe”, prin care tinerii încearcă să-şi exprime ţelul în viaţă“, ne-a declarat Mioara Roşca, profesor C.T. Aurel Vijoli.

Organizatorii au avut şi invitaţi de onoare. Cu acest prilej, interpreta de muzică populară, Mioara Marinca, şi-a lansat cartea. „E o zi deosebită pentru mine. Astăzi îmi lansez cartea ,,Mândră-i Ţara Oltului, Ţara Făgăraşului”, o carte dragă mie, după 30 de ani de carieră“, ne-a declarat interpreta de muzică populară.
La final, toţi elevii participanţi au fost premiaţi. Ei au primit diplome şi evident, cărţi.
(Laura RAMBA)

LĂSAȚI UN MESAJ