Primăria Făgăraș a semnat un nou contract de finanțare prin PNRR

0
490
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Pentru perioada 2021 -2027, Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar – #NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde euro (suplimentat ulterior până la 806,9 miliarde), separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM). Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de Criza Covid19 și consecințele sale economice. Mecanism de redresare și reziliență (MRR) este pilonul principal al #NextGenerationEU și are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro.
Pentru utilizarea instrumentului de finanțare MRR fiecare stat membru al UE a  trebuit să elaboreze propriul Plan Național de Relansare și Reziliență (PNRR) prin care și-a stabilit domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență.
Planul Național de Relansare și Reziliență pe care România l-a elaborat reprezintă un Document Strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană.
Forte multe primării din Țara Făgărașului au înțeles acest mecanism și elaborează proiecte pentru a îmbunătăți nivelul de trai al locuitorilor pe care îi reprezintă. Un ultim contract de finanțare pentru un proiect, depus pe acest instrument de finanțare, a fost semnat ieri de primarul Gheorghe Socaciu: ”Am semnat astăzi, 07 februarie 2023, contractul privind finațarea proiectului „Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar, la nivelul Municipiului Făgăraș” cod proiect C3I1A0122000080 din cadrul programului PNRR, Componenta 3 – Managementul Deșeurilor, Investiția 1, Subinvestiția I.1.A.
Municipiul Făgăraș oferă o atenție sporită protejării mediului și înțelege importanța colectării separate a deșeurilor în condiții moderne.
Astfel, prin înființarea unui Centru de colectare prin Aport Voluntar, Municipiul Făgăraș își propune creșterea gradului de colectare separată a deșeurilor.
Obiectivul investiției este de a veni în sprijinul comunității locale prin faptul că, prin acest sistem se păstrează curățenia, se elimină mirosurile neplăcute, crește nivelul de trai și calitatea vieții locuitorilor.
Principalele avantaje ale acestui Centru de Colectare constau în:
– eficiența crescută în domeniul colectării separate a deșeurilor datorită tehnologiilor și calității materialelor selecționate;
– centrul de colectare va avea o estetică plăcută care poate fi integrată în peisajul arhitectural urban, local;
– crearea unui ambient fără riscuri de contaminare apă/aer/sol;
– accesul facil al utilizatorilor;
Proiectul este finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență și are valoarea totală de 3.830.913,04 lei, la care se adaugă TVA aferent cheltuielilor eligibile în valoare de 727.873,48 lei.” – a anunțat primarul Gheorghe Sucaciu.
Suma totală alocată României prin Planul Național de Relansare și Reziliență se ridică la 29,2 miliarde EUR, adică 13,1 % din PIB-ul țării în 2019. Această alocare, reprezintă 4 % din volumul total al Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) și include întreaga alocare de subvenții (14,2 miliarde EUR) și o parte considerabilă (14,9 miliarde EUR) din alocarea disponibilă a împrumutului.

LĂSAȚI UN MESAJ