Prima „victimă a jocului” „Balena albastră”, în România, a fost o tânără din Codlea

0
445
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, prima „victimă” a maleficului „joc” „Balena albastră”, în România, a fost o tânără din Codlea, urmată de cinci elevi de la Iaşi.


Curiozitatea este cea care a împins-o pe tânăra de 19 ani, instituţionalizată la Complexul de Servicii „Măgura” Codlea, să acceseze „Balena Albastră”.
Tânăra susţine că a primit, cu această ocazie, pe telefonul mobil, un cod de acces, urmat de o hartă cu locaţia ei şi o îndrumare spre o anumită stradă din localitate, unde ar fi fost în siguranţă să se sinucidă. În acel moment, fata s-a speriat, şi-a deconectat telefonul şi a anunţat conducerea centrului, care la rândul său a sesizat secţia de poliţie din localitate, care a demarat cercetări în acest caz.
Reprezentanții DGASPC Braşov atrag atenţia părinţilor şi persoanelor care au în îngrijire copii şi tineri asupra riscurilor la care sunt supuşi copiii care accesează „la liber“ internetul, fiind la doar câteva click-uri distanţă de nişte zone obscure sau de nişte potenţiali infractori.
Jocul „Balena Albastră”, al cărui final ar putea fi chiar decesul, a intrat în atenţia autorităţilor din România, poliţiştii au demarat o campanie de prevenire, iar Ministerul Educaţiei şi Patriarhia Română vor să-i informeze pe elevi despre efectele nefaste ale acestui „joc”. Asta după ce, tot săptămâna trecută, vineri, cinci copii de la Şcoala Generală „Veronica Micle” din Iaşi au ajuns, la spital după ce au jucat un joc numit „Leşinul”. Practic, ei şi-au ţinut respiraţia aproape 40 de secunde, un alt coleg i-ar fi strâns în braţe şi mai apoi şi-au pierdut cunoştinţa. Copiii au povestit că li s-a făcut rău după ce au jucat „Leşinul” la recomandarea unei colege.
Unul dintre minori este dintr-un centru de plasament, astfel că şefa centrului a venit imediat la spital pentru a afla ce s-a întâmplat. Nu se ştie, încă, dacă „Leşinul” este o variantă a „Balenei albastre”.
Neobişnuitul joc ar fi fost inventat de un rus şi se presupune că a dus până acum la moartea a 130 de copii. Conform presei străine, în spatele acestui joc s-ar află adulţi care ştiu să vorbească „pe limba” celor foarte tineri. Îi atrag în nişte grupuri de socializare şi le alimentează frustrările.
Pe aceste reţele sunt vehiculate mesaje ţintite, care vorbesc despre deşertăciunea vieţii, despre cât de neînsemnaţi sunt oamenii, se ascultă muzică în aceeaşi idee, cu acelaşi mesaj. Odată ajunşi în aceste grupuri, adolescenţii sunt supuşi la tot felul de provocări, potenţial periculoase, 50 în total, de-a lungul a 50 de zile. La înscriere, participantul intră sub tutela unui administrator, care îl „îndrumă” prin sarcinile pe care le va avea şi îl va „ajuta” să îşi ducă la îndeplinire „obligaţiile”. Acestea nu sunt obligaţii în adevăratul sens al cuvântului, pentru că nimeni nu este legat de mâini şi de picioare şi forţat să realizeze acele acţiuni asupra sa, dar jocul nu le oferă prea multe opţiuni. Administratorul le aminteşte constant că, odată ce au început jocul, nu mai au posibilitatea de a scăpa, iar în momentul în care jucătorii ezită să facă ceea ce li se cere, acesta recurge la ameninţări asupra lor şi asupra familiei lor. Una dintre sarcinile de îndeplinit este desenarea unei balene pe braţ, cu lama sau cuţitul. O alta presupune vizionarea de filme horror o zi întreagă, iar o alta, trezirea de multe ori peste noapte. O parte dintre simţuri sunt astfel amorţite, iar mulţi adolescenţi ajung să fie privaţi de somn. Administratorii le cer jucătorilor să realizeze fiecare sarcină cu atenţie şi să menţină secretul cu privire la acestea. De asemenea, jucătorii trebuie să le trimită o poză prin care să demonstreze că şi-au dus la îndeplinire obligaţiile. Abia apoi ei pot trece la următorul nivel. Prima sarcină presupune încrustarea pe mână, cu ajutorul unei lame de ras, #F58. Iar alte sarcini ulterioare le cer să realizeze o balenă. În final, provocarea supremă ar fi să-şi ia viaţă. Iar adolescenţilor li se spune că dacă nu vor face asta, secrete teribile despre ei vor ieşi la iveală, pentru că întreaga lor activitate de pe internet a fost monitorizată. Ar ajunge să fie chiar ameninţaţi, spunându-li-se că li se cunoaşte adresa, după IP-ul calculatorului. E momentul în care mulţi adolescenţi cedează. Numele „Balenă Albastră” vine de la mamiferul marin care eşuează pe ţărm şi, astfel, moare. Sursa.www.bzb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ