
Preţul pâinii ar putea să crească între 15-20% până în decembrie, influenţat de producţia grâului din acest an, care în unele zone ale ţării a fost afectată de vremea capricioasă, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor Federaţiei din Industria Alimentară.
„Preţul pâinii din România este un preţ ireal, mult sub valoarea reală, un kg de pâine costă undeva la 3 lei – 3,5 lei, iar pe raft poate ajunge până la 6-7 lei. La pâine nu s-a modificat preţul faţă de anul trecut, de acum încolo se poate modifica pentru că vremea capricioasă a cam afectat producţia. Până la finalul anului s-ar putea înregistra o creştere cu 15-20%”, a declarat pentru Mediafax Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor Federaţiei din Industria Alimentară.
„Problema noastră însă nu este asta, faptul că pentru o pâine de 1 leu vom ajunge poate să plătim 1,2 de lei, nu ar reprezenta o diferenţă foarte mare în buzunar. Problema noastră este că veniturile nete sunt foarte mici. Dacă la un neamţ o creştere de 10 cenţi nu înseamnă nimic la salariul său de 2.000 de euro, însă la noi 10 cenţi sau 40 de bani înseamnă foarte mult”, adaugă Dragoş Frumosu.
De asemenea, liderul sindicatelor din industria alimentară spune că în România se aşteaptă creşteri de preţ şi la lapte, carne sau legume. „La lapte este o creştere de 8% care este parţial nejustificată, dar dacă discutăm despre lapte şi despre o astfel de creştere trebuie să discutăm că în alte ţări membre ale Uniunii Europene, unde preţul a scăzut cu 12%, ori de ce în România există această creştere iarăşi este un lucru pe care nu pot să mi-l explic în mod direct”, spune Frumosu.
În privinţa legumelor, creşterea de preţ este justificată, spune liderul sindicatelor din industria alimentară, prin faptul că volumul importurilor creşte în perioada „moartă” din punct de vedere al producţiei. „La legume lucrurile stau puţin diferit. În perioada aprilie-mai până în octombrie importurile scad, din octombrie-martie importăm peste 80% din legume şi fructe”, spune Dragoş Frumosu.
În privinţa cărnii de porc, preşedintele sindicatelor din industria alimentară spune că importurile vor creşte la peste 80% din cauza pestei porcine africană. „Dacă importăm acum 2-3 ani cam 70% din necesarul de carne pentru consum şi procesare, din dezvoltarea fermelor din România până la apariţia pestei porcine africane scăzuse importurile la 55% şi era un lucru pozitiv, iar în perioada următoare preconizez că vom importa peste 80%”, a precizat sursa citată.
Sursa: www.bzb.ro