Preşedintele şi noi

2
33
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

ciocoiu-edit3Scriu acest editorial înainte de a vedea exit-poll-urile din seara de duminică şi înainte de a afla cum a votat Ţara Făgăraşului. Are şi nu are importanţă. Contează şi nu contează.

Are importanţă pentru că nu e indiferent pe cine va avea ţara asta în frunte, în greii ani ce vin. Contează pentru că una a să fii condus de un om al sistemului, alta de un om din afara lui. Contează dacă la conducere se va afla un om al trecutului sau unul al viitorului. Are importanţă, pentru că una e să fii condus de un om care a demonstrat ceva – în bine sau în rău – şi alta să fii condus de cineva care nu e decât o promisiune. Are importanţă şi e bine de observat dacă acel om a ştiut să se înconjoare de specialişti valoroşi sau doar de o şleahtă de profitori. Contează şi e vital ca acel om să ştie să catalizeze proiecte, oameni şi idei şi nu să fie un factor perturbator şi dezbinator. În fine, dar nu în ultimul rând, are mare importanţă ca acolo să se afle un om care nu vrea puterea cu orice preţ, pentru el şi ai lui. Un om pentru care puterea nu e un scop în sine, ci doar un mijloc pentru a face BINE poporului său. Un om care nu a promis marea cu sarea pentru ca a doua zi să uite tot pentru că ,,aşa e în campanie”. Un om căruia binele poporului său îi va da insomnii noaptea şi neodihnă ziua. De asta – şi dintr-o altă mie de motive – e important cine va fi preşedintele României.

În acelaşi timp, nu are importanţă. Nu are importanţă, pentru că aceleaşi probleme le va întâmpina, indiferent cum se va numi el, Preşedintele. Aceeaşi clasă politică ne va conduce. Cam aceiaşi oameni se vor afla în parlament, în ministere, în instituţiile deconcentrate. Acelaşi fel de oameni vor fi promovaţi, pe aceleaşi criteii alterate. Iar noi ne vom confrunta cu aceleaşi griji zilnice, care sunt altele decât ale lor: mai avem serviciu, ne ajunge salariul, ne vine el la timp, cu ce plătim ratele şi facturile, cu ce ne îmbrăcăm copiii, ce mâncăm, CUM MAI SUPRAVIEŢUIM? Iar poporul, noi, românii, vom continua să fim la fel: nu prea harnici, nu prea serioşi, nu prea temeinici, prea şmecheri, prea flecari, prea dezbinaţi şi prea negativişti.

Aşa că lucrurile nu se vor schimba şi nu se pot schimba, de mâine. După ce euforia triumfului sau amărăciunea înfrângerii se va consuma, problemele vor rămâne aceleaşi. Dar dacă preşedintele se va schimba, fizic sau doar tipologic, trebuie să ne mai schimbăm şi noi puţin. Pentru că nu doar preşedintele trebuie să lucreze pentru o viaţă a noastră mai bună. Trebuie să o mai facem şi noi. Asta pentru ca între promisiunea şi realitatea unui trai mai bun să fie o distanţă mai mică decât o viaţă terestră…

2 COMENTARII

  1. Scrieti un mare adevar in articolul dv. despre necesitatea de schimbare a mentalitatii, dar in acelasi timp ea trebuie stimulata de sus in jos. Datoria guvernelor si a presedintilor este sa creeze un mediu stabil si sa deschida drumuri drepte pe care economia sa poata circula libera. In Romania au fost si sunt idei , orgolii , dorinta de trai bun dar sistemul nu a functioat aproape de loc. Viitorul poate ca va aduce o conducere cat de cat apropiata de realitatea timpului in care traim.

LĂSAȚI UN MESAJ