Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a făcut câteva precizări importante pentru persoanele care doresc să se înscrie la pensie.
Astfel, potrivit prevederilor art. 103 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cererea de pensionare poate fi retrasă de persoana care a depus-o, până la emiterea deciziei de pensionare. De asemnea, potrivit prevederilor art. 106 alin. (3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, decizia de pensie poate fi anulată, la cererea titularului, în termen de 30 de zile de la comunicare. Casa Națională de Pensii Publice precizează că aceste prevederi vizează doar situaţia înscrierilor noi la pensie, nu şi a recalculărilor sau revizuirilor de drepturi aflate deja în plată.
Documentele necesare înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, sunt după caz: cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 6 la norme); carnetul de muncă (original şi copie); carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie); carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original şi copie); alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată; actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie); livretul militar (original şi copie); diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi; dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate; adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul de muncă (original); adeverinţa privind încadrarea activităţii în fostele grupe I sau II de muncă, în condiţii deosebite şi speciale , în original (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14 la norme); procura specială, pentru mandatar (original şi copie); acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare; alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.
sursa:adevărul.ro
Acasă Economic-Social Precizări aduse de Casa Naţională de Pensii Publice pentru persoanele care solicită...