„Porți deschise în sat”- Ceapa Roșie Mândra 2023

0
280
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Anul trecut, la prima ediție a Festivalului Ceapa Roșie Mândra, a fost lansat un nou concept ca alternativă culturală la tiparul consacrat pentru evenimentele rurale- ”Porți deschise în sat”. Gospodarii din Mândra își deschideau porțile pentru turiștii veniți la Festival pentru a vedea rodul harniciei lor și pentru a-i cunoaște așa cum sunt ei. Pentru că ideea a fost primită de turiști cu mare entuziasm anul acesta, la a doua ediție de Festival, mai multe gorpodării și-au deschis porțile:
– Poarta deschisă la #GARAJ30, la numărul 30. O colecție de obiecte și povești locale din comunism. Plus ateliere de joacă, „de pe vremea noastră”, pentru copii, coordonate de Karla și Dana de la Biblioteca Comunală Mândra. Aici poți bea sirop cu sifon.
-Poarta deschisă la MUZEUL DE PÂNZE ȘI POVEȘTI, la numărul 239. Povești vechi cu tanti Cornelia în casa dinante, cu Dumitrița & Miti în noua țesătorie și o expoziție temporară de păretare cu broderie și mesaje.
– Poarta deschisă la atelierul de zestre contemporană Mândra Chic, la numărul 241, cu reduceri de până la 50% la toate piesele din micul showroom rural!
-Poarta deschisă la numărul 183, unde puteți admira o EXPOZIȚIE A DANTELĂRESELOR din Mândra, curatoriată de Ana Borca, de la Zestre de poveste.
-Porțile deschise „PE TĂIȘ” – pe prund, în față la Crapu, unde Valeria Cociș și alte muieri destoinice vă așteaptă cu o instalație specială: „Suflecată pân’ la brâu, spală rufele la râu”. Vă facem cunoștință cu pârâul nostru magic, Tăișul, care albește pânzele tradiționale, cum nu o poate face nicio soluție de curățat din lume!
-Poarta deschisă LA BARBU, la numărul 20, pentru un mic popas gastronomic, într-o gospodărie în care gătesc două generații. Unii fac „o ciorbă bună de fusole cu salată de ceapă roșie”, iar ceilalți un fel de „hamburger tradițional, cu inele de ceapă caramelizată.”
-Porțile deschise în PĂRCULEȚUL din centrul satului, în care veți regăsi unul dintre standurile cu ceapă roșie de la producători locali, la care vă așteaptă Monica, și la care îl puteți întâlni și pe George Cățean, invitatul nostru special, fost secretar de stat, fermier și reprezentant al Asociației Române despre Mâncare, care ne va povesti despre ce ar presupune „Recunoașterea ca Specialitate Tradițională Garantată (STG) pentru Ceapa de Făgăraș” – un proces prin care un produs alimentar specific obține o denumire protejată la nivel european, care atestă originea sa și tradițiile specifice legate de producție și procesare.

LĂSAȚI UN MESAJ