Un poligon de antrenament și pregătire pentru pompieri a fost deschis în urmă cu o lună la Făgăraș. Echipe de intervenție din 15 județe se vor specializa aici în tehnici de stingere a incendiilor și de salvare de vieți omenești. Este unul dintre puținele locuri din lume în care pompierii pot învăța ce fenomene se produc în spații închise și cum pot interveni, fără a-și pune viața în pericol. În această perioadă se antrenează pompierii din Brașov și Constanța. Modulul de pregătire durează 4 zile.
Sunt 6 instructori care se ocupă de cei 6 cursanți. Practic ei au intrat în container și au urmărit toate etapele producerii unui incediu de la inițere până la finalizare cu crearea acestui fenomen de flashover.
Spațiul în care sunt simulate incendiile se numește „caisson”, denumire preluată din Franța, unde studiile despre foc sunt avansate. Pompierii se hidratează bine înainte de a intra în containerul în care va fi declanșat un foc controlat. În interior sunt arse materiale care se regăsesc în orice locuință sau birou. FLASHOVER este acea etapă când se produce trecerea bruscă de la arderea localizată la arderea generalizată a tuturor materialelor combustibile dintr-o încăpere.
În timpul unei simulări, temperatura în container poate ajunge și la 860 de grade Celsius. Fumul degajat într-un spațiu închis se comportă într-un fel specific.
Evoluția unui incendiu în spații închise ii ajută pe pompieri să evalueze corect orice intervenție.
Până în 2020 se vor investi aproape 40 de milioane de euro pentru pregătirea profesională a pompierilor. Primul centru de pregătire din țară cu „caisson” a fost deschis în urmă cu câțiva ani la Siret, în Suceava. După modelul bazelor de pregătire franceze.