Plugarul a fost sărbătorit la Vad

1
681
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Tradiţia spune că cel mai harnic fecior din sat, care iese primul la arat, trebuie sărbătorit. Lunea Luminată, înseamnă pentru sătenii din câteva localităţi din Ţara Făgăraşului şi reînvierea obiceiului „Plugarul“.

Ca urmare, în satul Vad a fost mare sărbătoare. Zeci de localnici, dar şi turişti veniţi din toate colţurile ţării, au participat la acest eveniment. La început, tinerii cetaşi s-au adunat în casa plugarului şi au trecut la căutarea lui prin toată gospodăria. După ce plugarul a fost găsit, tinerii îmbrăcaţi de sărbătoare, de bucurie, au încins o horă. Plugarul a fost apoi, împodobit cu spice de grâu şi stropit cu apă pentru ca ploile să nu ocolească localitatea, iar anul să fie unul bogat în recolte. După care, plugarul, a fost urcat pe grapă şi purtat pe umeri de feciorii satului. Tot alaiul s-a îndreptat spre râul ce trece prin sat. Acolo, plugarul a fost coborât, iar spicele au fost aruncate în apă. Potrivit tradiţiei locale acest ritual va aduce ploaia, seceta va ocoli satul, iar la toamnă recolta va fi bogată. La un moment dat, grapa plugarului a fost furată dar până la urmă a fost recuperată de feciori. Acelaşi ritual a fost făcut şi în Comăna, Părău şi Veneţia.

1 COMENTARIU

  1. Plugarul mai demult chiar era unul dintre feciorii harnici. Demult nu mai e asa la Vad. Plugarii sarbatoriti de ani buni incoace habar nu au ce e ala plug iar de harnicie…eventual la paharul cu bautura. Traditia se continua dar doar ca o frectie la picior de lemn. Doar figuratie ieftina. Nici macar nu sunt in stare sa curete de gunoaie locul unde asteapta musafiri sa vina acolo la rau. Traditii fara substanta…

LĂSAȚI UN MESAJ