„Plugarul” a fost sărbătorit la Vad

0
31
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

 Tradiţia spune că cel mai harnic fecior din sat, care iese primul la arat, trebuie sărbătorit. Lunea Luminată, înseamnă pentru sătenii din câteva localităţi din Ţara Făgăraşului şi reînvierea obiceiului „Plugarul“.
Ieri, în satul Vad a fost mare sărbătoare. Zeci de localnici, dar şi turişti veniţi din toate colţurile ţării, au participat la acest eveniment.”Am ajuns de sărbători pentru prima dată în această zonă. Un prieten, mi-a spus despre acest obicei şi nu vroiam să îl ratez. Este foarte frumos ! Pacat că în zona de unde sunt eu nu se mai pastrează obiceiurile !”-ne-a mărturisit un turist constănţean.

plugarulLa început, tinerii cetaşi s-au adunat în casa plugarului şi au trecut la căutarea lui prin toată gospodăria.
După ce plugarul a fost găsit, tinerii îmbrăcaţi de sărbătoare, de bucurie, au încins o horă.
Plugarul a fost apoi, împodobit cu spice de grâu şi stropit cu apă pentru ca ploile să nu ocolească localitatea, iar anul să fie unul bogat în recolte.
După care, plugarul, a fost urcat pe grapă şi purtat pe umeri de feciorii satului. Tot alaiul s-a îndreptat spre râul ce trece prin sat. Acolo, plugarul a fost coborât, iar spicele au fost aruncate în apă. Potrivit tradiţiei locale acest ritual va aduce ploaia, seceta va ocoli satul, iar la toamnă recolta va fi bogată.
Acelaşi ritual a fost făcut şi în Comăna, Părău şi Veneţia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ