Pictori din toată țara, la Boholț

1
330
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

tabara 7Peisajele, oamenii, firescul lucrurilor din Boholţ sunt surse de inspiraţie pentru șapte pictori aflaţi de mai multe zile în acest sat. Aceștia participă la cea de-a doua ediţie a taberei de pictură „Pro Boholţ“. Sunt de aproape două săptămâni în acest sat şi vor mai rămâne până în 6 iulie.

Tabără de pictură devenită tradiție
tabara 2„Intenția a fost de la început să devină tradiție. A doua ediție înseamnă că a început tradiția și intenționăm să mergem înainte până cel puțin în 2017, când satul va împlini 700 de ani de atestare documentară și cu siguranță până în 2015, când va împlini 250 de ani de când școala din Boholț este atestată documentar. Încercăm să păstrăm chipurile acestor oameni acasă dacă pe ei nu îi mai putem păstra. Mai exact sunt șapte pictori care au realizat în jur de 30 de lucrări. Sunt pictori din Galați, din Iași, din București, din Curtea de Argeș“, a spus Vasile Joantă, organizatorul Taberei de pictură.
Am vrut să vedem şi noi tabăra de pictură. Am găsit cu uşurinţă casa unde timp de două săptămâni, pictorii se vor afla. Pe poartă, un afiş anunţă orice trecător că în perioada 23 iunie – 6 iulie, aici se desfăşoară tabăra de pictură. Am păşit în linişte în curtea casei, o curte imensă unde pictorii munceau de zor să-şi finalizeze lucrările.

Portrete ale boholțenilor
tabara 5Anul acesta portretul a fost principala temă a taberei. Primul artist plastic cu care am vorbit este din Galaţi. A mai participat şi la alte tabere de pictură, dar spune că aici în Boholţ este raiul pe pământ. „Am găsit aici raiul pe pământ. Sunt atâtea lucruri minunate în satul acesta uitat de lume și de timp, încât ești surprins venind din alte părți unde clocotește modernitatea, să vezi atâta tradițional. Oamenii sunt atât de simpli și chipurile lor cred că ilustrează treaba aceasta, iar eu sper personal să fi reușit să redau pe pânză sentimentul și imaginea unui om neaoș român“, a spus Raul Popa, artist plastic din Galați.
Şi pentru Teodor Vişan şi Mocenco Gavril, oamenii din Boholţ, tradiţiile au devenit o sursă inepuizabilă de inspiraţie. „În urmă cu doi ani, în urma discuției cu domnul Vasile Joantă care mi-a spus că zona aceasta a Făgărașului, Boholțul este o zonă depopulată și continuă să se depopuleze din cauza emigrarii oamenilor în alte țări, a spus că vrea să învigoreze zona. Mi-a spus că sunt costume deosebite, sunt oameni deosebiți și într-adevăr am găsit oamenii cei mai frumoși la suflet“, a spus Teodor Vișan, pictor din Galați.
tabara 3„Am realizat aici o lucrare cu o femeie din Boholț care se pregătește să meargă la biserică. E doar un studiu, însă vreau să merg mai departe, în celelate ediții care se vor mai face, încerc să mai repet. De asemenea, am realizat portretul unui luptător, învățătorul acestui sat pe care l-au realizat mai mulți colegi“, a spus Gavril Mocenco, pictor din București.
Lucrând la un portret de ţăran din Boholţ l-am găsit în curtea casei şi pe Ion Aurel Gârjoabă. „ Lucrările sunt inspirate din peisajul local, personajele sunt fete sau diferiți oameni care au vrut să pozeze și desigur costumul populkar care e deosebit“, a spus Ion Aurel Gârjoabă, artist plastic din Curtea de Argeș.
Impresionată de gesturile şi atitudinea preotului din sat faţă de propriul copil, Cornelia Victoria Dedu a transpus acest lucru într-o lucrare intitulată „Paternitate“. „Venirea la Boholț a însemnat pentru mine întâlnirea cu o foarte frumoasă sărbătoare populară: Sânzienele care m-a impresionat foarte mult. Tot exodul satului către deal unde s-a sfințit recolta. Toate pozele realizate de tinerele îmbrăcate în costumele populare și pe urmă la căminul cultural preotul a avut o comportare frumoasă cu fetița lui, încât m-am gândit că nu e numai un părinte al satului, ci și un părinte foarte bun și atunci lucrarea am intitulat-o „Paternitate“. De obicei se fac lucrări cu „maternitate“, dar mi-a plăcut acest lucru֧ a spus Cornelia Victoria Dedu, artist plastic.
Şi nu în ultimul rând, în tabăra de pictură de la Boholţ, l-am întâlnit pe Mihai Coţovanu, venit tocmai din Iaşi. „Chiar pot numi acest sat „Micul Barbizon“ pentru că Barbizon a devenit celebru datorită pictorilor și într-adevăr acest sat oferă subiecte, este atât de pitoresc și atât de frumos. Și oamenii sunt foarte frumoși și dau „ bună dimineața“ și zic „Doamne ajută!“ și chiar admiră și se bucură de ceea ce facem noi“, a spus Mihai Coțovanu, artist plastic din Iași.

Vernisajul expoziției la Muzeul Țării Făgărașului
tabara 1Şi dacă surse de inspiraţie au avut din plin la Boholţ, artiştii au realizat în jur de 30 de picturi. Acestea vor putea fi admirate de făgărăşeni vineri când la Muzeul Ţării Făgăraşului va avea loc vernisajul expoziţiei, începând cu ora 13.00. „Vineri la ora 13.00 va avea loc vernisajul la Muzeul „Valer Literat“ . Acolo, lucrările vor fi expuse o lună. După aceea vor ajunge ca și anul trecut în Galați, în Tecuci, la Bârlad și apoi dacă ne ajută Dumnezeu vom organiza o expoziție în Belgia“, a mai adăugat Vasile Joantă.
Toate aceste lucrări sunt pregătite pentru a ajunge din nou în 2017 în Boholţ când se vor împlini 700 de ani de atestare documentară.
(Mihaela BĂRGĂOANU)

1 COMENTARIU

  1. Expozitia a ajuns in Galeria de Arta „Gheorghe Petrascu” din Tecuci, iar joi, 21 noiembrie, la ora 18, va avea loc vernisajul. Ne putem bucura impreuna de tot ceea ce domnul Vasile Joanta si invitatii sai au reralizat in vechiul si frumosul sat Boholt. Va asteptam pe toti la Tecuci.
    Date de contact: tel:0236 817787

LĂSAȚI UN MESAJ