Piaţa de la poartă

5
396
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

ceapa-mandra-si-cartofiStrada Principală din Mândra se transformă la fiecare sfârşit de vară în piaţă. Dacă nu la fiecare poartă, măcar din două în două porţi, se găseşte pusă la vânzare renumita ceapă roşie de Făgăraş. Frumos împletită şi fără vreun cusur, alături de saci cu cartofi şi pungi cu mere, ceapa îi îmbie pe trecători, mai ales automobilişti, să oprească şi să cumpere măcar o legătură din renumita ceapă care nu pişcă, are un gust dulce şi e indicată în anemii.

Ceapa roşie de Făgăraş-brand local
Aşa cum le spune şi numele, mândrenii sunt tare mândri de ceapa roşie care răsare numai în grădinile lor. „Ceapa noastră e renumită în întreaga lume. Secretul ei este că este dulce şi e foarte bună în anemii. Saşii, italienii, spaniolii vin în fiecare vară şi cumpără ceapă de la noi”, povesteşte tanti Maria pe care am găsit-o la poartă alături de nelipsitele funii de ceapă roşie.

batrana-ceapa-mandra-tantiPentru ceapa cu care se mândresc, oamenii locului muncesc câţiva ani. E mult de lucru, iar uneori banii câştigaţi nu pot acoperi sudoarea frunţii acestor oameni. „Muncim doi ani. La început, alegem cepele mai mari, le băgăm în pământ, după care apar nişte mlădiţe cu seminţe mici negre, de mărimea bobului de orez. Aceste seminţe se plantează, după care ies răsadurile. E mult de lucru la ceapă. Straturile trebuie şi săpate cel puţin de două ori. Nu e chiar aşa uşor cum cred unii. E o dibăcie şi aici, cu ceapa asta”, mai povesteşte tanti Maria.

ceapa-mandra-drumCriza a atins şi ceapa roşie
Din păcate însă, criza economică nu i-a ocolit nici pe cei care culeg roadele pământului. Ceapa roşie de la Mândra nu se mai vinde la fel de bine ca în anii trecuţi, aşa că majoritatea vânzătorilor s-au înarmat cu răbdare şi aşteaptă zilnic de dimineaţa şi până pe-nserat în faţa porţii, posibili cumpărători. „Nu mai prea merge. E criză şi nu mai are lumea bani să cumpere cantităţi mari. Nici măcar cei care sunt plecaţi la muncă în Italia nu au mai cumpărat multă ceapă anul acesta, deşi în alţi ani ei erau principalii noştri clienţi.”, „Nu merge deloc vânzarea. Stăm uneori întreaga zi la poartă cu ceapa şi abia dacă reuşim să vindem o legătură”, ,,Nu prea se mai vinde ca altădată. Noi tot mai punem, că asta ştim, vorba ceea, ,,Făgăraş –foaie de ceapă”, dar parcă nu mai merită. O să mai punem doar cât ne trebuie nouă”, ne-au spus câţiva producători de ceapă roşie din Mândra.
ceapa-mandra-ciorchineCriză sau nu, oamenii din Mândra au creat o tradiţie din ceapa roşie. Dacă pământul e atât de darnic cu aceşti oameni, ar fi un păcat mare să renunţe la acest obicei transmis de generaţii. Şi-apoi. parcă nici drumul principal din sat nu ar mai oglindi atât de bine hărnicia şi bunăstarea oamenilor de aici dacă piaţa de la poartă ar dispărea..

Lavinia GHEORGHE

5 COMENTARII

  1. Nu aveti nici un fel de date de contact pe pagina web, pentru cine va cauta…telefon, adresa, fax…..

  2. In partea din dreapta ai o fereastra care te duce la site-ul Televiziunii Fagaras. Acolo, in dreapta sus, ai tot ce te intereseaza, adresa, fax, telefon. Acolo ne poti contacta. Te asteptam!

  3. Am trecut si eu catre casa pe DN 1 si am vazut ceapa si cartofii la portile oamenior din Mândra de linga Fagaras. Este extraordinar !!! Făgărășenilor de ce nu faceti un festival al cepei si/sau al cartofului. In unele tari care se ocupa de turism cu multa responsabilitate, o astfel de actiune sateasca ar putea fi trecuta intr-un circuit turistic. Vezi cum traiesc mormonii din Tunisia.

  4. Buna ziua. Eu as vrea sa cumpar ceapa de fagaras dar este prea departe sa fac drumul pana acolo . De aceea rugamintea mea este daca imi puteti da un nr de telefon a cuiva care vinde ceapa. Poate este de accord sa-mi trimita printr-o firma de curierat. Platesc eu si transportul. va multumesc

  5. Buna ziua. As dori un numar de telefon a cuiva din Mandra care vinde ceapa rosie si e dispus sa-mi trimita printr-o firma de curierat cu plata la destinatie . Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ