15 localităţi din judeţ, incluse în zona de monitorizare. Timp de trei ani judeţul nostru a fost ocolit de pesta porcină africană, dar „inevitabilul s-a produs”. Autorităţile din Braşov sunt în alertă de joi seară, când, într-o pădure de lângă comuna Homorod, judeţul Braşov, au fost găsiţi doi porci mistreţi morţi, cu 90% suspiciune de infestare cu pestă porcină africană. Prefectul Marian Rasaliu a precizat că au fost prelevate probe şi trimise spre analiză, în regim de urgenţă, spre Bucureşti, iar rezultatele au fost deja confirmate. A fost convocată o întâlnire de urgenţă cu primarii din zona Rupea şi cu instituţiile abilitate să intervină în astfel de situaţii, pentru luarea unor măsuri de urgenţă, obiectivul fiind de a limita şi ţine acest focar în pădure, astfel încât boala să nu pătrundă în localităţi.
Până acum, Braşovul şi Mureşul erau singurele două judeţe în care nu au fost focare de pestă porcină africană.
Potrivit prefectului Braşovului, în fondul de vânătoare în care s-a declarat boala s-a constituit o zonă afectată cu o rază de 13 km care este compusă din zona infectată, pe o rază de 8 km, şi zona tampon, de 5 km în exteriorul zonei infectate.
Localităţile din zona infectată sunt Caţa, Merchiaşa, Rupea, Homorod, Rupea Gară, Ungra, Hoghiz, Fântâna, Bogata Olteană, Dopca, Mateiaş, Racoş, iar fondurile de vânătoare afectate sunt AJVPS Rupea – 2 Fişer, 5 Ungra, 6 Racoş şi FV nr. 8 Valea Bogăţii administrat de SC Doripesco SRL.
Localităţile din zona tampon sunt Paloş, Jimbor, Fişer, Dacia, Dăişoara, Cuciulata, Lupşa, Drăuşeni.
Prefectura a anunţat în zona afectată au fost dispuse măsuri minime de biosecuritate ce trebuie respectate în timpul inspecţiilor, patrulărilor, vânătorilor sau după manipularea vânatului în toate fondurile de vânătoare de pe raza judeţului, precum şi în cazul exploatărilor forestiere. De asemenea, mijloacele de transport material lemnos vor fi supuse dezinfecţiei la ieşirea din pădure. Totodată, drumurile de acces în fondurile de vânătoare vor fi supuse unei dezinfecţii cu un utilaj agricol de stropit. Nu în ultimul rând, peroanele care merg în fondurile de vânătoare afectate, trebuie să îşi schimbe hainele şi încălţămintei cu care au mers în zona afectată.
Pentru a se evita extinderea pestei în gospodăriile oamenilor, prin planul de măsuri este interzisă circulaţia animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, etc.) prin incinta pădurii în zona afectată. De asemenea, se interzice recoltarea produselor tip „accesorii ale pădurii” (ciuperci, fructe de pădure, etc) din zona afectată. Practic, în zona infectată este interzis accesul, din orice motive, a persoanelor neautorizate.