
În baza Codului Muncii, o persoana fizica poate angaja cu contract individual de munca o alta persoana fizica, . În articolul 10 din Codul Muncii este specificat: ”Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.”.
Având în vedere cele de mai sus și în baza legii 111/2022, Ministerul Muncii anunță lansarea unei platforme electronice destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, respectiv: aranjarea și servirea mesei, curățarea piscinei, curățarea/igienizarea locuinței, călcatul rufelor, spălarea vaselor, hrănirea/îngrijirea, plimbarea, animalelor de companie, prepararea hranei, plantarea pomilor, a legumelor, realizarea cumpărăturilor pe bază de listă, recoltarea fructelor și legumelor, spălarea covoarelor, a geamurilor, a autovehicolelor sau stângerea resturilor vegetale din natură, etc. Platforma electronică poate fi accesată pe adresa tichete.anofm.ro
Platforma poate fi utilizată de prestatori (lucrători), de beneficiari casnici şi de către angajatori şi reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat. Conceptul presupune achiziţionarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfăşoară activităţi ocazionale în gospodărie. În acest fel lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie şi sănătate cu condiţia preschimbării a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuţiile lor fiind valorificate şi la pensie. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuţiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie şi sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părţi. Mai multe informații despre felul de decontare a tichetelor găsiți AICI.