Începând cu data de joi, 24 decembrie 2021, elevii şi preşcolarii intră în vacanţa de iarnă, care se va încheia la începutul lunii ianuarie. Pentru ziua de joi, 23 decembrie, ministerul a cerut unităţilor şcolare să ia decizia organizării de activităţi didactice, în sensul că fiecare director de școală va putea hotărî, după consultarea cadrelor didactice, dacă în data de 23 decembrie elevii vor desfășura cursuri cu prezență fizică sau dacă activitățile pot fi adaptate astfel încât să răspundă așteptărilor în contextul particular al sărbătorilor, în care activitățile de învățare să se poată organiza într-o manieră nonformală și informală, eventual printr-un proiect pe o temă care să implice întreaga familie și care să fie prezentat ulterior colegilor, după vacanță. Conform ministrului Câmpeanu, a fost luată această măsură pentru ca părinții și elevii să dedice ziua de 23 decembrie pregătirilor pentru Ajunul Crăciunului. După această vacanță, elevii de gimnaziu și de liceu vor reveni la școală mai repede cu o săptămână. Potrivit noului calendar aprobat în noiembrie, clasele din învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal vor fi în vacanţă de vineri, 24 decembrie, până duminică, 2 ianuarie 2022, urmând să se întoarcă la cursuri pe 3 ianuarie. În schimb, grupele/clasele din învăţământul preşcolar şi primar vor avea vacanţă până pe 9 ianuarie 2022.
Semestrul I se va încheia pe 14 ianuarie, iar semestrul al doilea va începe pe 17 ianuarie.
Următoarea vacanţă, cea de primăvară, va fi de vineri, 15 aprilie 2022, până duminică, 1 mai 2022.
Pentru prelungirea vacanței de iarnă până pe 9 ianuarie, și pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și post liceal, aproape 130.000 de părinți au semnat o petiţie, însă ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns că s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, nu de vacanţă:
”1. Există un grafic de învățământ și o structură a anului școlar, structură aprobată prin Ordinul de ministru nr. 5.549/5 noiembrie 2021, discutat în Comisia de Dialog Social în care au fost prezenți și reprezentanții elevilor, și ai părinților și ai profesorilor.
– Avem solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele examenelor naționale (Evaluare Națională și Bacalaureat).
– Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilității în educație.
– Avem recunoașterea faptului că in educație s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță”- a declarat ministrul, Sorin Câmpeanu.
Acasă Economic-Social Pentru pregătirile Ajunului Crăciunului, ministrul ,,a permis,, începerea vacanței înainte cu o...