
Au lucrat în condiţii grele zeci de ani, au participat la multe aplicaţii, au avut în subordine mii de soldaţi şi au apărat interesele naţionale şi democraţia atunci când a fost nevoie. Însă acum au ajuns bătaia de joc a Guvernului. Este vorba de cadrele militare în retragere şi rezervă care şi-au văzut zilele trecute pensiile diminuate chiar şi cu 60%, fără vreun temei legal şi fără vreo decizie în acest sens. În această situaţie se află şifoştii militari din Făgăraş. Ei sunt decişi să meargă până-n pânzele albe pentru a-şi recupera drepturile.
Pensie diminuată cu 66%
Colonelul în rezervă Ioan Oprita este preşedintele sindicatului militarilor în retragere şi rezervă din Făgăraş. A lucrat în sistemul militar mai bine de 30 de ani. A avut în subordine peste o mie de militari şi a fost prezent la înfiinţarea a 4 unităţi militare din ţară. De-a lungul anilor, a avut pe umeri o mare responsabilitate, de la vieţi umane, până la tehnică, armament de luptă, dar şi secrete de stat. După ce a ieşit la pensie, a crezut că viaţa îi va da o clipă de răgaz, însă de curând a aflat cu stupoare că pensia de colonel i-a fost diminuată cu 60%. Fără niciun motiv, fără nicio înştiinţare în prealabil.
„Eu am lucrat 37 de ani în armată. Deoarece am lucrat şi în condiţii speciale, mi s-au mai adăugat încă 7 ani, 7 luni şi 13 zile, în total 44 de ani. Am ieşit la pensie la 55 de ani şi mi-au tăiat 66% din pensie. Ceea ce este aberant. Prin Legea 119, mie şi colegilor ni s-a cerut să întocmim noi cereri, să semnăm că nu am fost militari. Prin hotărârea luată, s-a produs degradarea militară. Nouă ni s-a luat dreptul de a mai fi militari. Hotărârea pentru degradarea militară o ia numai instanţa de judecată, în urma unei decizii definitive. Ori aici nu a fost vorba de aşa ceva“, a spus col. (r) Ioan Oprita, preşedintele Sindicatului Militarilor Disponibilizaţi din Făgăraş.
Procese intentate
În situaţia lui sunt mii de militari. La Făgăraş a fost înfiinţat sindicatul militarilor în rezervă şi retragere care numără în prezent 57 de membri, foste cadre militare ce au activat în Garnizoana din Făgăraş. Aceştia vor fi reprezentanţi zilele acestea într-un proces intentat Ministerului Apărării Naţionale, ce va avea loc la Bucureşti. Cadrele militare solicită instituţiilor abilitate ale statului să facă demersuri pentru oprirea procesului de recalculare a pensiilor militare.
„Cadrele militare în rezervă şi retragere din Garnizoana Făgăraş s-au constituit într-un sindicat cu scopul de a ne apăra drepturile care ni le-au fost acordate de statul român, de a lupta pentru respectarea legilor ţării şi, nu în ultimul rând, pentru a determina conducerea ţării, conducerea MApN să respecte drepturile contractuale. Tăierile s-au făcut contrar prevederilor legale, procentajele de tăiere sunt mult mai mari faţă de ceea ce s-a anunţat. Sunt între 3% şi 63%. Decizie nu s-a dat până în prezent, niciunul dintre noi, cei din sindicat, nu am primit decizie de pensie. Ceea ce este o altă încălcare a legii. Faţă de aceasta noi vom acţiona foarte dur. Deja suntem în proces cu doamna general de brigadă Mariana Lupu, şefa Departamentului de Pensii Militare, care a încălcat în mod repetat legea şi o hotărâre irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“, a mai spus col. (r) Ioan Oprita.
Fals în acte
Mai mult, cadrelor militare li s-a impus să se adreseze comandanţilor unităţilor militare zonale care, la rândul lor, să trimită cereri în unităţile militare unde au lucrat. „Din păcate, însă, volumul mare de muncă nu le-a dat posibilitatea să proceseze toate cererile. Problema e că o mare parte din membrii noştri de sindicat nu au făcut cerere pentru recalculare. Comandanţii cadrelor militare zonale şi de sector au încălcat legea, fiind pasibili de pedeapsă. Au produs fals în acte, au semnat adeverinţe de venit, neindicând sursa de unde le-au primit, fără viză a organului financiar din unităţile respective. Împotriva lor urmează la fel să ne adresăm instanţei de judecată“, a continuat preşedintele Sindicatului Militarilor Disponibilizaţi din Făgăraş, contrazicând reprezentanţii Ministerului Apărării care au afirmat de nenumărate ori că nicio pensie sub 3.000 de lei nu va scădea. În urma procesului de recalculare, aproximativ 80% din pensiile militare au fost afectate. De asemenea, pensionarii militari susţin că există numeroase situaţii în care adeverinţele cu veniturile lunare individuale în perioada activităţii şi eliberate de către Centrele militare sunt completate greşit. Din multe lipsesc perioade de luni, sau chiar ani de zile, precum şi alte drepturi băneşti primite în timpul serviciului.
MapN a promis că nu va scădea nicio pensie sub 3.000 de lei
MApN a anunţat în urmă cu câteva zile că pensiile militare sub 3.000 de lei, de care beneficiază militarii cu carieră completă, nu au scăzut. Generalul de Brigadă Mariana Lupu, şeful Direcţiei Generale Financiar Contabile din Ministerul Apărării, a spus că în 80% dintre cazurile procesate până acum în legătură cu militarii cu carieră incompletă, pensiile sub 3.000 de lei nu au scăzut. Mariana Lupu a explicat că, potrivit datelor MApN, la 31 decembrie 2010, erau în plată pensii pentru 81.379 de beneficiari de pensii militare şi indemnizaţii. Dintre acestea, 251 au fost exceptate de la recalculare, fiind vorba de magistraţi militari, beneficiari de pensii de invaliditate şi de urmaş şi de cei care au obţinut suspendarea în instanţă a aplicării Hotărârii de Guvern 735. Ceilalţi 81.128 de beneficiari de pensii militare au făcut obiectul recalculării şi peste 65.000 dintre aceştia, respectiv 80%, au depus dosarele pentru recalculare. În absenţa adeverinţelor de venit, pensia se recalculează pe baza salariului mediu pe economie existent în diversele perioade calculate.
Protest de Ziua Unirii, la Bucureşti
Pensionarii militari se pregătesc de proteste în stradă. După ce luni, 17 ianuarie, cei din Constanţa au protestat faţă de recalcularea pensiilor, la Bucureşti va fi organizat un amplu protest ce va avea loc luni, 24 ianuarie, de ziua Unirii Principatelor Române.
(Alina ROMAN)
va salut domnule colonel,,,,,,,segarceanu catalin soldat 1999-2000 pe centrala telefonica, va respect la fel de mult ca atunci la predeal 1999-2000 si cand v am vazut ca va luptati cu acesti mafioti, va admir si mai mult.,,,,AVEM NEVOIE DE ACESTI OAMENI!!!!!!!!
Dupa cate cunoastem , oamenii din sistemul de aparare si siguranta nationala , prin statut , sunt privati de mai multe drepturi si libertati in timp ce marea majoritate a populatiei care produce valori contra plata nu are asemenea restrictii , inclusiv ziaristii si politicienii , mai ales acestia din urma.
Ca atare ar trebui sa existe un sistem compensatoriu , legal , bazat pe principiul : te lipsesc de anumite drepturi si libertati in timpul activitatii , te compensez cu drepturi sau privilegii la iesirea din activitatea restrictiva.
Dupa cate cunosc , in noua lege a sistemului de pensii , militarii au doua privilegii : stagiul complet de cotizare care creste de la 20 de ani la 30 de ani si sporul datorat detinerii Ordinului Meritul Militar ( daca nu va disparea in viitorul apropiat). Cred ca aceste doua asazise privilegii sunt mizilicuri in raport cu renuntarile pe care trebuie sa le ofere societatii militarii in intreaga lor activitate , sub juramant ( deci si la pensie !!).
De ce toti frustratii respinsi de comisiile care-i evaluau inainte de incorporare isi dau acum cu PRESUPUSUL ?. Va cred! Multi dintre voi ati fi vrut sa ajungeti militari, numai ca trebuia sa ai un anume standard al inteligentei si o deosebita conditie fizica. E greu sa recunosti ca esti inferior, asa ca spui precum vulpea cand nu ajunge la struguri: “Sunt acri!” Daca in toata lumea militarii sunt incadrati intr-o categorie speciala, inseamna ca chiar sunt speciali, asta in ciuda tuturor frustratilor comentatori, care ar fi apelat la orice tertipuri numai sa se sustraga de la efectuarea stagiului militar obligatoriu. Sunt foarte multe motivele pentru care militarii sunt speciali, asa ca lasati comentariile , pentru ca habar n-aveti ce inseamna sa fii militar. Ati auzit cumva cam care sunt principiile si conditiile pentru a fi elev al liceului militar? Cat timp in liceele civile admiterea este stabilita de calculator, si atat, asta inseamna ca militarii chiar sunt speciali. INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA…..AMARA….
D-lor, eu la 14 ani bateam pas de defila re intr-un LICEU MILITAR,unde concurenta era 20/1,iar EMIL BOC la acea varsta facea Liceul AGRICOL la el in sat si pazea GASTELE.Apoi eu am devenit ofiter al ARMATEI ROMANE.BOC,socotitor la un amarat de CAP.Dar a venit marea invalmaseala din 1989,si iata-l pe…(afiseaza tot comentariul) acest BOK DE LA RACHITZELE CLUJ,MARE OM POLITIC,cu studii la apelul bocancilor,cu slana si coasa dupa el MARELE OM POLITIC AL ROMANIEI.Totul bun pana aici,dar un om cinic,fara prestanta,sters ,servil,milog…etc=NOUL DINU PATURICA AL ROMANIEI.Dar odata totul se va sfarsi.Si ce vor zice taranii din satul lui daca acesta va sfarsi tragic,dupa ce si pe ei i-a prejudiciat cu ceva????????? Cum poate fi nesimţit copilul care la 14 ani intra pe porţile liceului militar şi la vârsta când alţii erau alintaţi de părinţii grijulii, elevul de liceu militar învăţa sensul dur al cuvintelor „ORDONAŢI, AM ÎNŢELES”. Cum poate fi nesimţit adolescetul care strângând patul pist…(afiseaza tot comentariul)olului mitralieră în mână şi scuipându-şi plămânii în masca contra gazelor învăţa, pas cu pas, cum să-şi apere tara. Cum poate fi nesimţit bărbatul care toată viaţa a pus mai presus decât interesele personale interesele Armatei şi ale Ţării şi în momentele de cumpănă şi-a respectat jurământul depus. Cum poate fi nesimţit când după o viaţă închinată Armatei României SOLDATUL trece în rezervă aşteptând ca în orice moment să fie chemat pentru a-şi arăta ataşamentul faţă de Drapel. Ei bine, în opinia domnului prim ministru, acest OM care şi-a dedicat viaţa apărării ţării POATE FI NESIMŢIT! Şi asta deoarece lună de lună îşi primeşte smerit dreptul de pensie câştigat cu preţul întregii lui vieţi închinată în slujba apărării integrităţii teritoriului peste care, domnul Boc, a fost numit prim ministru. Cine i-a dat acest drept la pensie? Poporul român. Şi atunci de ce SOLDATUL ROMÂN trebuie să fie nesimţit?