Patriarhul la Făgăraş

4
317
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

patriarh-inauntru17 august va rămâne cu siguranţă o zi memorabilă atât pentru preoţii din Ţara Făgăraşului, cât şi pentru credincioşi. Pentru prima oară pe meleagurile noastre a călcat un conducător al Bisericii Ortodoxe Române. Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, a ajuns la catedrala din oraşul nostru. Evenimentul a fost cu atât mai deosebit cu cât în această zi Sfinţii Martiri Brâncoveni au fost proclamaţi protectorii spirituali ai Ţării Făgăraşului, iar patriarhul a fost numit cetăţean de onoare al municipiului nostru.

daniel-cu-icoanaFăgăraşul are protectori spirituali
Preafericitul Părinte Daniel a fost întâmpinat cu flori încă de la intrarea în Făgăraş de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza şi de reprezentanţii primăriei.
La catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul“, sute de oameni s-au înghesuit să-l vadă pe patriarh. Acesta a fost întâmpinat, potrivit tradiţiei, cu pâine şi sare.
După slujba de mulţumire oficiată în catedrală de episcopul vicar Andrei Făgărăşeanul şi de un sobor de preoţi, a fost citit hrisovul prin care Sfinţii Martiri Brâncoveni au fost proclamaţi ocrotitori spirituali ai Cetăţii şi Ţării Făgăraşului.

daniel-cu-titlulCetăţean de onoare
De asemenea, primarul Făgăraşului i-a acordat titlul de cetăţean de onoare al municipiului Preafericitului Părinte Daniel. „Eu cred că este o zi istorică pentru Făgăraş, pentru că şi-au dat mâna laolaltă oameni politici, preoţi, ierarhi, consilieri judeţeni şi locali şi am făcut ceea ce nu poate dărâma nimeni niciodată, un lucru spiritual care va dura peste veacuri“ ne-a spus primarul Făgăraşului, Sorin Mănduc.

patriarh-hrisovLa final, părintele patriarh i-a felicitat pe toţi cei care s-au implicat în ridicarea catedralei ortodoxe din oraşul nostru. „Felicităm pe toţi credincioşii care au venit astăzi ca într-o zi de sărbătoare. Am putea spune că a fost ca un hram, iar această credinţă poate fi un model şi pentru ceilalţi locuitori ai ţării. În acelaşi timp, îmbinaţi credinţa cu modernitatea. Acesta este o catedrală totodată tradiţională şi modernă prin modul în care este luminată, concepută. Este o biserică tradiţională de stil bizantin, dar şi o biserică românească deschisă spre secolul XXI“, ne-a spus Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

patriarh-sorinDistincţii pentru autorităţi
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi primarul Făgăraşului au primit distincţii din partea Patriarhiei Ortodoxe Române. Preşedintele Consiliului Judeţean a primit Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, iar primarul Făgăraşului a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“.

aristica-cu-ordin „Pe mine mă onorează această distincţie cum mă onorează vizita pe care ne-a făcut-o Prea Fericitul părinte Daniel. E prima oară, din câte ştiu eu, când vizitează judeţul Braşov, un judeţ care, zic eu, a făcut destul de mult pentru Biserica Ortodoxă. Sunt bucuros că suntem printre principalii finanţatori ai acestei investiţii, ai acestei catedrale şi, după cum am mai spus, deşi nu e cel mai fast an pentru investiţii şi construcţii, pentru că avem un buget în acest sens de zece ori mai mic decât în anii anteriori, mi-am luat angajamentul şi obligaţia să finalizăm această catedrală cât mai repede posibil“, ne-a declarat Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

multime-afaraSute de oameni din toată Ţara Făgăraşului au ţinut să fie prezenţi la întâlnirea cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe. La eveniment au participat mai multe oficialităţi, precum şi primarii din toată Ţara Făgăraşului.

multime-inauntruInvitat la sfinţirea catedralei
Şi pentru că este de acum cetăţean de onoare, Preafericitul părinte patriarh a promis că va reveni laFăgăraş. A primit şi o invitaţie în acest sens de la Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, care l-a invitat pe părintele patriarh să participe la sfinţirea catedralei. „O să revenim şi nu numai la sfinţire, ci o să venim mai des, să vedem în ce stadiu se află lucrările. Iar când trecem spre Mănăstirea Brâncoveanu trebuie să trecem şi pe la catedrală, fiindcă acum ne obligă titlul de cetăţean de onoare. Când primeşti acest titlu, primeşti şi de lucru, fiindcă ai şi o responsabilitate. Vă felicităm şi pe dumneavoastră că sprijiniţi lucrurile frumoase, de promovare a credinţei şi a culturii creştine“ ne-a mai declarat Preafericitul Daniel.

patriarh-multime„Această zi este deosebit de importantă pentru că este pentru prima dată când un patriarh a călcat pământul Ţării Făgăraşului. Mai mult, pentru noi, cei de la catedrală, este important pentru că Preafericitul patriarh a fost la catedrala Ţării Făgăraşului. Noi ne bucurăm, mai ales că a binecuvântat-o şi a adunat mai multă lume spre catedrală“, ne-a spus părintele Ioan Ciocan, protopopul Făgăraşului.
Marţi, 18 august, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române va fi prezent la festivitatea întâlnirii de 35 de ani a absolvenţilor Institutului Teologic Universitar din Sibiu, iar vineri, 21 august, de la ora 10:45, Patriarhul va prezida inaugurarea Casei Memoriale „Dumitru Stăniloae“ din localitatea Vlădeni.
(Mihaela BĂRGĂOANU)

4 COMENTARII

  1. Stimată redacţie,
    În urmă cu aporaope o lună şi jumătate am trimis o scrisoare redacţiei ziarului ,,Monitorul de Făgăraş”, în care îmi exprimam un punct de vedere faţă de frumoasa catedrală din oraşul nostru. Astfel, am spus că majoritatea făgărăşenilor se mândresc cu frumoasa casă a Domnului, care a fost ridicată cu multe eforturi, ca şi noi făgărăşenii să avem catedrală.
    Scrisoarea mea a fost o reacţie la un alt punct de vedere exprimat în paginile ziarului ,,Monitorul de Făgăraş”, prin care catedrala este caracterizată ca fiind urâtă, asemănătoare clădirilor din perioada comunistă etc. Punctul meu de vedere a fost respins de către ziarul ,,Monitorul de Făgăraş”, astfel încât încât mă întrb dacă acest ziar mai e credibil. Cu deosebită consideraţie,
    Costea Ovidiu.

  2. ionut are perfecta dreptate. sunt oameni muritori de foame, care nu au un acoperis deasupra capului si se acopera cu cartoane iar altii construiesc palate. aceasta constructie nu se mai poate numi biserica. Aici intervine fala si mandria. Iar pe langa asa numita ”catedrala” parintele protopop Ioan Ciocan isi mai construieste o casuta sub denumirea de casa parohiala. Unde este smerenia pe care ar trebui sa o aiba un preot? Iar pentru cei care contesta aceste randuri le-as da un sfat: sa taca deoarece cu siguranta nu stiu cat de mare este mafia in Biserica Ortodoxa Romana. Priviti-l pe patriarh cu ce privire se uita la parintele Ciocan cat de sus se uita la el. Numai smerenie nu se vede in acea privire. Cat despre I.P.S. Laurentiu, la fel o moaca de mafiot nu de mitropolit. Unde s-a mai pomenit ca un Cap al Bisericii sa detina cluburi de noapte si multe altele de care crestinii habar nu au.Asa ca nu le mai plange-ti de mila ca nu merita. Oare cad o sa se vada toate aceste nedreptati care se fac in tara noastra si cand o sa se puna capat mafiei si hotiei?

LĂSAȚI UN MESAJ