Paşte comercial versus Paşte adevărat

5
33
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


Pentru mulţi dintre noi, perioada sărbătorilor de Paşte, în special cea a pregătirilor, este o sursă permanentă de stres. Infinit de multe lucruri te scot din starea de confort şi îţi dau bătăi de cap săptămâni întregi. Curăţenie generală. Bătut de covoare, spălat de geamuri, mutate de mobilă, ordine prin sertare, beciuri, cămări, debarale.
Liste de cumpărături. Astea-s mai uşoare. Mai greu e răspunsul la alte întrebări: „Când îţi intră salariul?“, „Oare ne dă vreo primă sau bonuri?“ sau chiar mai rău „Oare ne dă salariul?“! Şi mai ales „Ne ajung oare banii?“
Apoi, în Săptămâna Mare, alergătura nebună prin magazine şi supermarket-uri, cu coşurile încărcate, plasele pline şi portbagajele doldora. Parcă ar veni vreun uragan şi nu mai putem ieşi din casă!
Ultima, robota femeilor la bucătărie. Fripturi, cozonaci, drob, maioneze, prăjituri, de parcă am mânca fiecare cu trei guri şi am avea patru stomacuri, ca vacile! Iar când toate sunt gata, suntem gata şi noi! Rupţi de oboseală, de nu mai putem prinde Învierea nici măcar la televizor!
De ghiftuiala din zilele de Paşti nici nu mai zic… Adevărate atentate la sănătatea noastră!
Vă recunoaşteţi, nu-i aşa!? Unde mai sunt atunci smerenia, apropierea de Dumnezeu, dragostea de semeni, liniştea sufletească, postul, pregătirea de bucuria Învierii Domnului?
Ce vreau eu să spun aici e că toate aceste lucruri premergătoare Marii Sărbători pot fi şi altfel. Că putem să fim şi mai liniştiţi şi mai calmi şi mai buni şi mai puţin lacomi. Să nu punem mâncatul ca şi căpătâi, să nu ne călcăm în picioare la cozi pentru o bucată de carne, o sticlă de vin sau un cozonac. Să fim atenţi şi binevoitori faţă de cel de lângă noi. Să fim milostivi, oricât de puţin am avea. Să mergem la Înviere nu ca să ne vadă lumea, nu ca să vedem cine mai vine, nu ca să ne întâlnim cu cineva. Decât aşa, mai bine stăm acasă! Dacă alţii o fac, e păcatul lor!
Să ne gândim, măcar în ceasul acesta, ce e important în viaţă. Banii? Bunurile materiale? Un salariu mai mare, un serviciu mai bun, o maşină mai scumpă? Sigur, sunt importante şi ele, că suntem oameni păcătoşi, nu sfinţi. Dar ele NU SUNT TOTUL. Se poate trăi bine şi cu cumpătare şi cu bunătate şi cu smerenie. Şi mai ales, împăcat cu tine însuţi. Altfel, totul nu este decât o goană furibundă prin viaţă, din care nu vedem nimic şi doar credem că am trăit. Iar dincolo, oricum nu luăm nimic cu noi. Şi mai gândiţi-vă la un lucru: cum aţi vrea să vă ţină minte cei dragi după ce nu veţi mai fi? Dacă nici asta nu vă dă de gândit…

5 COMENTARII

  1. Vai ce multa dreptate ai, Dane! Şi aici, in lumea care traiesc este o agresiune a cumparatului: cumperi, deci existi! Nimeni nu se gindeste la smerenie sau inviere. Din pacate, sarbatorile crestine au devenit o fiesta a consumului. Avind liber de vineri pana luni plecam intr-un „weekend prelungit“, la schiat sau wellness, bisericile sunt goale, sufletele la fel. Am impresia trista ca de fapt Isus invie in fiecare an degeaba: noi sintem plecati la consumat.

  2. E de bine, fratilor, nu de rau! Faptul ca se golesc bisericile si ca lumea incepe tot mai mult sa nu mai creada in basme cu invieri, mers pe ape sau transformatul apei in bere (sau vin, nu mai stiu exact), e imbucurator. Inseamna ca omenirea (sau cel putin partea mai dezvoltata a ei: Europa si America de Nord) s-a mai maturizat si nu mai e dispusa la cenzura si la propaganda bisericii… As vrea sa-i spun D-lui Mathé cu respect ca aceasta „agresiune a cumparatului” exista si in anii intunecati ai comunismului, nu vine de la societatile consumeriste. Aduce-ti-va aminte cum ne dadeam peste cap sa facem rost de o lada de Pepsi sau macar de Brifcor inainte de Pasti sau de Craciun, cum alergam din alimentara in alimentara pentru o banana in plus, cum dadeai o fuga pe la tara pentru niste oua (cu cursa, ca nu era voie pana-n aprilie cu masina personala ca nu-ti dadea voie) sau un miel taiat pe furis, cum macelaream porcii in spatele blocului, cum ne „faceam” de niste carne pe sub tejghea, etc. Doar ca acum e mult mai accesibil sa ai toate astea. Faza cu intorsul casei pe dos pentru curatenie inainte de Craciun si de Pasti e caracteristica romanilor, ca si batutul covoarelor… Supermarketuri deschise non-stop si pline ochi la 4 dimineata exista doar in Romania, in SUA si Canada se deschid la 9 si se inchid la 9pm. Romanii dintotdeauna au pus mare pret pe ghiftuiala si imbuibare, nu e un fenomen recent.

  3. Dumnezeu a creeat Universul , o inestimabilà operà de artà ! A muncit Domnu sase zile , a saptea s-a odihnit ! Cele sase zile au durat 13,75 miliarde de ani terrestri . Dumnezeu a creeat intre alte lucruri frumoase si omul , care ulterior s-a dovedit a fi o mare gresealà , fiind o specie deosebit de dàunàtoare , dïstrugànd tot ce se poate distruge si periclitànd existenta tuturor celorlalte specii , prin existenta sa pràdalnicà ! Specia aceasta parazitarà , s-a reprodus in mod exponential , ràpind si distrugànd celorlalte specii mediul in care au tràit , sute de mii de specii dispàrànd de pe Terra ! ZILNIC DISPAR PANA LA 150 DE SPECII DE PE TERRA ! ! ! Domnu e tare supàrat pe voi , cà a-ti fàcut tot UNIVERSUL de ràs , a-ti profanat intreaga operà de artà a Domnului , a-tzi batjocorit in mod bestial ” Sfànta Colliziune ” !

  4. PS : pànà in prezent s-a stabilit oficial , ….. au dispàrut 1,4 milioane de specii de plante si animale , ….( vertebtrate 41.000 )… dar dupà estimàri neoficiale , numàrul speciilor dispàrute este de fapt mult mai mare , ( intre 5 si 30 de milioane de specii ) ! ! Vorba aceluia orb : ” Rusine Dinu Patriciu ! ” Dacà toate aceste ” fakte ” nu sànt Pàcate Grave ? …….. Dumnezeu insà nu este prost , cum multi gresit cred ,… el cunoaste toate aceste lucruri , si milostiv cum este , o sà le ” tragà ” Domnu vinovatilor pedepse cumplite ,… la fàlci ! Bine le face Domnu , cà asta merità acesti Nemernici ! Gata ,… bàshti la toti , cà merg cu Domnu sà vedem o galerie de artà !
    Grazie Modigliani !

LĂSAȚI UN MESAJ