Parada cetelor de feciori

4
515
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

parada-cetelor-generalSărbătorile de iarnă s-au încheiat în Făgăraş, aşa cu ne-am obişnuit de vreo câţiva ani încoace, cu tradiţionala paradă a cetelor de feciori. 34 de cete au defilat joi, 7 ianuarie, prin faţa miilor de oameni adunaţi în centrul oraşului. Evenimentul, ajuns la cea de-a patra ediţie, a fost organizat cu ocazia hramului catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul“.

Hramul catedralei
Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de oameni şi-au îndreptat paşii spre locaşul de cult pentru a participa la slujba oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului. Biserica a fost neîncăpătoare de sutele de credincioşi veniţi din toată zona pentru a participa la slujbă. Cu greu îţi puteai face loc ca să intri în lăcaşul de cult, de aceea mulţi dintre oameni au preferat să rămână afară, în faţa catedralei, pentru a asculta slujba.
Mulţimii i s-au adăugat şi tinerii din cete. La hram au participat sute de cetaşi din satele Ţării Făgăraşului.

parada-cetelor-scena-fataSărbătoarea sfântului Ioan este şi momentul în care cetele de feciori se destramă. În ultimii patru ani, cetaşii dar şi fetele din cete, se mai întâlnesc pentru ultima dată într-o paradă populară. „Este a patra oară când în Ţara Făgăraşului ziua aceasta s-a transformat într-o sărbătoare a întregului ţinut, pentru că din fiecare parohie, din fiecare localitate, cetele de feciori au venit să se întâlnească nu într-o paradă, ci într-o demonstraţie a spiritualităţii româneşti, a credinţei unite cu viaţa poporului, a neamului, prin costumele populare deosebite şi prin colindele pe care le-au intonat tinerii“, ne-a mărturisit Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

ceata-cartisoaraCetele din Cârţişoara şi Arpaş au fost invitate la Făgăraş
Peste 600 de tineri, băieţi şi fete, îmbrăcaţi în costumele populare specifice zonelor din care provin, au umplut zona dintre Catedrală şi Cetate. Fiecare şi-a etalat cu mândrie portul popular, dar şi pancarta cu numele satului natal. Printre zecile de pancarte, cei prezenţi la eveniment au văzut şi sate precum Cârţişoara. Deşi această localitate aparţine judeţului Sibiu, odinioară făcea parte din judeţul Făgăraş.

parada-cetelor-beclean„Sunt trist că se încheie sărbătorile de iană, dar sunt fericit că se duce mai departe o tradiţie şi trebuie să recunosc că a fost iniţiativa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. Iată, suntem la a patra ediţie şi acum suntem în măsură să avem la Făgăraş, în capitala Ţării Făgăraşului, în jur de 35 de cete. Salut prezenţa tuturor cetelor, tuturor tinerilor, tuturor preoţilor şi primarilor din comunele Ţării Făgăraşului. Trebuie să spun că este pentru prima dată când la această manifestare am invitat şi primarii şi cetele din localităţi de dincolo de graniţele judeţului Braşov până la Cârţişoara şi Arpaş, în ideea noastră de a revigora tradiţiile populare din fostul judeţ Făgăraş de odinioară“ ne-a spus Sorin Mănduc, primarul Făgăraşului.

ceata-dragus-micFiecare bordei cu al lui obicei
Costumele, muzica, dansurile şi colindele cetaşilor au atras în această zi privirile tuturor. Sute de oameni s-au înghesuit să-i admire pe tinerii cetaşi, dar şi pe fetele care-i acompaniau. Căciulile frumos împodobite cu bujori sau pene de păun, iile cusute în culori care mai de care mai atrăgătoare, dar şi accesoriile tinerilor au fost doar câteva elemente care au făcut furori în această zi. Cetaşii au adus cu ei şi steagul cetei. „La noi în sat, steagul are o importanţă deosebită. Eu, ca stegar, trebuie să joc cu steagul, mai ales la primul joc. După aceea, îl dau şi celorlalţi cetaşi să-l poarte, pentru că este destul de greu“, ne-a spus stegarul cetei de feciori din Hurez.
parada-capraÎn schimb, feciorii din Comăna de Jos au venit cu turca, un fel de capră moldovenească, care este purtată din casă în casă în Ajunul Crăciunului. „La noi, în Comăna, aşa se merge, cu turca. Este foarte important pentru noi să fie frumos împodobită“, ne-a mai spus un cetaş din Comăna de Jos.
Penele de păun din căciulile băieţilor au atras şi ele privirile oamenilor. Unii şi-au împodobit căciulile şi cu 45 de pene de păun.

parada-venetia-scenaColinde şi jocuri
La sfârşitul slujbei religioase a urmat mult aşteptata paradă. De la Casa de Cultură şi până în centrul oraşului, la scena din părculeţ, cetele au defilat prin faţa mulţimii. Primii au fost cetaşii din Gura Văii care au venit cu căruţele trase de cai. Şi apoi, rând pe rând, toţi feciorii au defilat prin faţa oamenilor. Bineînţeles, ei au fost însoţiţi de primari, de preoţii parohi şi de muzicanţi.
Pe scena din centrul oraşului cu toţii au susţinut un adevărat spectacol de colinde şi dansuri tradiţionale.
cete-1-cu-micLa sărbătoare au participat cetele de feciori din Beclean, Bucium, Calbor, Cârţişoara, Cincşor, Comăna de Jos, Comăna de Sus, Copăcel, Drăguş, Felmer, Galaţi, Gura Văii, Hârseni, Hurez, Ileni, Mândra, Mărgineni, Olteţ, Părău, Râuşor, Recea, Sâmbăta de Sus, Săsciori, Săvăstreni, Sebeş, Şercaia, Şercăiţa, Şinca Nouă, Şinca Veche, Ticuşul Nou, Ticuşul Vechi, Toderiţa, Ucea de Sus, Vad, Veneţia de Jos, Viştea, Voivodeni.
Este al patrulea an când la Făgăraş se reunesc toate cetele din zonă.
(Mihaela BĂRGĂOANU)

4 COMENTARII

  1. Colinzile din Sercaia sunt unice. Pacat ca tinerii din ziua de azi nu le colinda asa cum erau acum 20 de ani se vede ca nu repeta temeinic si ca nu au un instructor un profesor de muzica sa-i ajute.Pacat. Sunt unice.

LĂSAȚI UN MESAJ