Olimpici calificaţi la ,,naţionale’’

0
54
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

elev-olimpic-radu-negruDeşi multă lume se plânge că nivelul învăţământului a scăzut dramatic, liceele făgărăşene au în fiecare an motive de mândrie. Nu doar pentru faptul că absolvenţii lor reuşesc să intre la făcultăţi de prestigiu din ţară şi din străinătate. Ci şi pentru rezultatele pe care elevii le obţin la olimpiadele naţionale, unde la fazele superioare ale întrecerii, prezenţa făgărăşenilor a devenit o regulă. Nici în acest an nu se înregistrează vreo excepţie. Doi elevi de la Colegiul Naţional „Doamna Stanca“ şi unul de la Colegiul Naţional ,,Radu Negru’’ se vor confrunta, în această săptămână, cu elevi din toată ţara, la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare.

olimpic-stancaLa ,, Doamna Stanca”-olimpici la germană şi română
Un rezultat foarte bun a fost obţinut de Robert Hangu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Doamna Stanca“. Acesta a reuşit să ocupe locul doi pe judeţ la olimpiada de limba şi literatura germană. „Olimpiada pe judeţ a fost destul de dificilă. Am concurat cu cei mai buni elevi din Braşov de la liceul Honterus, dar eu, cum sunt pasionat de literatură şi compunere de texte, m-am descurcat destul de bine“, ne-a spus Robert Hangu.

Cu acest rezultat, a reuşit să se califice la faza naţională, care va avea loc săptămâna viitoare la Timişoara. „Mă bucur foarte mult că am reuşit să mă calific, mai ales că şi când eram elev în clasa a VII-a şi a X-a am participat la faza naţională. Mai mult, acesta este ultimul an când pot să particip la olimpiade pentru că sunt în clasa a XII-a“, ne-a mai spus Robert.

„Bucuria noastră este foarte mare deoarece Robert va concura cu elevi de la licee puternice, cum ar fi: Liceul ,,Brukenthal” din Sibiu, ,,Lenau” din Timişoara, ,,Goethe” din Bucureşti, ,,Naţionalul” din Iaşi, ,,Mircea cel Bătrân” din Constanţa. Este un lucru deosebit ca un elev al liceului nostru şi un făgărăşean să participe la faza finală a Olimpiadei de Limba Germană“, ne-a spus Nicolae Postolache, directorul Colegiului Naţional „Doamna Stanca“.

Un rezultat la fel de bun a obţinut şi eleva Irina Roşca din clasa a VII-a. Aceasta va reprezenta liceul la faza naţională a Olimpiadei de limba şi literatura română.

elev-olimpic-fataLa ,, Radu Negru”-olimpic la fizică
Ionel Cerghit, este unul dintre cei mai buni şi mai conştiincioşi elevi ai clasei a X-a A de la Colegiul Naţional ,,Radu Negru’’. Munca lui nu se reflectă însă numai în catalog. Ionel adoră să participe la Olimpiadele şcolare. Deşi învaţă pentru toate disciplinele şcolare, tânărul este atras de fizică. Astfel a reuşit să şi demonstreze că, cel puţin în judeţ, niciun elev nu se descurcă mai bine decât el cu conservativitatea câmpului electrostatic sau cu deducerea formulei lucrului mecanic. Astfel, Ionel Cerghit a reuşit să se califice la faza naţională a acestei olimpiade. Cum a ajuns însă aici? “Totul a început la faza locală a acestui concurs, unde mie mi s-a părut destul de uşor. Am ajuns apoi la faza judeţeană, unde exerciţiile au fost puţin mai dificile, dar m-am descurcat bine la toate subiectele şi astfel m-au admis în lotul pentru faza naţională”, ne-a povestit Ionel.
Faza naţională a unei olimpiade nu e o noutate pentru Ionel. “Am mai participat la faza naţională a olimpiadei de fizică atât în clasa a VIII-a, cât şi în primul an de liceu. În clasa a VII-a am fost la faza naţională a olimpiadei de matematică’’, ne-a spus Ionel.

Profesorii au numai cuvinte de laudă la adresa băiatului. Chiar dacă are o pasiune pentru fizică, tânărul are numai medii de 10 la toate materiile. “Elevul Cerghit Ionel este un elev deosebit. Faptul că participă a treia oară la faza naţională a olimpiadei de fizică dovedeşte că este un elev serios, că munceşte foarte mult. Eu nu pot decât să mă bucur că am întâlnit în cariera mea de profesor un asemenea elev”, a declarat profesoara Elena Bogdan.

Când toţi colegii lui au plecat spre casă, pe o singură bancă mai sunt caiete şi cărţi de fizică. Ionel rezolvă exerciţii de termodinamică. Ştie că va reuşi doar prin muncă şi îşi doreşte ca la faza naţională să obţină o notă bună…
(Mihaela BĂRGĂOANU)
(Lavinia GHEORGHE)

LĂSAȚI UN MESAJ