Pandemia, seceta, lipsa de finanțare a culturilor de toamnă, decapitalizarea fermelor și tranzacțiile doar cu cantități mici sunt cele mai mari probleme cu care se cofruntă producătorii interni de cereale, conform unui raport al Clubului Fermierilor Români. Pandemia și seceta vor rostogoli o problemă care va avea reverberații adânci în sezonul 2020-2021. ”Fără a intra în decapitalizarea fermelor, aducem în discuție faptul că mulți fermieri întâmpină probleme în finanțarea culturilor de toamnă. Faptul că își manifestă intenția de a semăna semințe din stocul propriu este, cu siguranță, un semnal negativ. Desigur, din cauza lipsei fondului, prețul semințelor certificate de grâu și orz a crescut exponențial, în anumite cazuri chiar cu 70-80%. Însă pericolul ar putea veni tocmai din faptul că se vor semăna semințe proprii, pentru că acestea sunt obosite genetic, fără potențial din cauza subdezvoltării de care au avut parte în regim de secetă, iar acest lucru se va reflecta cu siguranță în potențialul de recoltă a anului 2021”, se spune în raport. Multe ferme nu achiziționează pământ, multe ferme nu pot plăti debitele și doresc reeșalonarea lor, multe ferme nu pot plăti arenda. Acest lucru se va transforma într-un bulgăre de zăpadă care se va rostogoli peste sezon. ”Când nu-ți poți plăti debitele și le reeșalonezi, cu siguranță vei avea parte de un credit re-încărcat, adică creditul vechi se va transforma în credit nou, cu costuri financiare noi, la el adăugându-se credit nou pentru finanțarea culturilor de toamnă, în speță semințe, îngrășăminte, produse pentru protecția culturilor, combustibil pentru lucrări, lucru care va conduce într-un grad foarte mare la supra-îndatorare. Reacția va fi în lanț și consecințele se vor vedea la creditori – mulți dintre ei lucrează pe cont furnizor, ceea ce înseamnă că își vor putea rula datoriile către producătorii primari de inputuri agricole și s-ar putea genera un efect de blocaj financiar pe lanțul de aprovizionare”, se mai arată în raport.
Lipsa de lichiditate este resimțită din plin de piața locală. Se tranzacționează doar cantități mici de grâu (500, 1000 tone) – așa numitele spot-uri, dar doar pentru a acoperi nevoile curente (cheltuieli) ale fermierilor. Incertitudinea momentului în ceea ce privește plățile pentru suprafețele afectate de secetă, precum și incertitudinea în ceea ce privește decizia pe subiectul culturii de primavară generează o lipsă de angajamente.
La intern, prețurile pentru procesatori gravitează în jurul a 850 lei/tonă +/- 2% pentru grâu de panificație. Sunt însă și oferte concretizate de 840 lei în ferme din Argeș, precum și oferte de peste 900lei/tonă în ferme din Ialomița, ceea ce arată potențialul latent al grâului românesc. Pentru grâu furaj, diferența este deja insignifiantă, cu un minus de 15 lei/tonă. În schimb,
destinația Constanța a scăzut cu circa 2-3 euro/tonă din cauza licitației GASC din 05.08.2020 (o licitație pentru Egipt, în valoare de 410.000 tone, a fost împărțită între Rusia și Ucraina, cu două ferestre de vânzare – august și septembrie, la preț echivalent FOB 212,8 USD/tonă). Cei de la Clubul Fermierilor Români susțin că recolta mică se va converti în preț mult mai mare după valul ruso-ucrainean de export.
Floarea soarelui are un nivel de circa 330-332 dolari la nivel de procesatori, însă cursul de schimb nu este deloc atrăgător. Portul Constanța plătește circa 337-340 dolari/tonă. Piața bulgărească se simte un pic mai dinamică în paritatea FCA, cu niveluri mai ridicate, în încercarea de a securiza cât mai multă marfă în vederea procesării.
Porumbul rămâne la nivelurile de 141-142 euro CPT Constanța, însă se întâlnesc deja situații în care pentru contractele deja încheiate se cer ieșiri din contract cu despăgubire, așa numitul wash-out. Incertitudinea recoltei face ca acest lucru să devină o realitate pentru zonele în care seceta este prezentă.
La toate cele de mai sus intervine și fereastra de concedii, între grâu și floare, când oamenii pleacă în vacanțe, iar lichiditatea este, de asemenea, afectată.
Orzul se menține la niveluri de 150-152 euro, CPT Constanța. Ritmul său constant denotă un potențial de creștere care poate fi fructificat peste câteva luni.
Tot în plan local, urmează o perioadă dificilă, cu temperaturi de peste 34-35°C, vânturi care traversează teritoriul țării noastre și fără urme de precipitații în perioada următoare, circa 10 zile.