După cum a fost stabilit în vară, până la sfârșitul anului, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică ar trebui să aibă montate contoare pentru căldură și apă caldă. Deoarece sunt peste jumătate de milion de astfel de contoare de instalat până la sfârșitul acestei luni, iar firmele care sunt autorizate pentru instalarea lor sunt puține, respectarea termenului stabilit în acest an este, practic, imposibilă. În acest context, parlamentarii au stabilit, printr-un proiect de lege care a primit votul deputaților astăzi, amânarea termenului până la sfârșitul lunii decembrie a anului viitor. Legea nr. 196/2021, apărută în iulie, este cea care stabilește obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021.
Amânarea termenului, a fost inclusă inițial într-un alt proiect. Inițial, măsura se regăsea într-un alt proiect de lege, dar, pentru că acesta a fost înregistrat la începutul lunii noiembrie la Senat, iar șansele de a parcurge toți pașii necesari pentru a se putea aplica într-un termen atât de scurt sunt, practic, nule, deputații au decis recent introducerea măsurii, prin amendament, într-un alt proiect, aflat mai aproape de momentul aplicării.
După cum apare în proiectul înregistrat recent, pe lângă amânarea termenului pentru dotarea cu contoare, sunt propuse și câteva excepții. Astfel, vor fi exceptate, potrivit proiectului, de la obligația dotării de contoare pentru căldură:
– imobilele în care au fost deconectate de la sistemul de încălzire centralizată minimum 25% dintre locuinţele individuale;
– imobilele care nu au fost reabilitate termic.
În cazul acestora din urmă, montarea contoarelor va fi obligatorie în termen de șase luni de la data recepţiei finale a lucrărilor de reabilitare termică.
Amânarea termenului pentru montarea de contoare pentru căldură este necesară, așa cum subliniază inițiatorii proiectului, în contextul “creşterii preţului pentru energie electrică şi gaze naturale” și având în vedere că “în sectorul montării contoarelor de energie termică activează doar 20 de companii acreditate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei”, iar numărul contoarelor ce trebuie instalate depășește jumătate de milion.
sursa:avocatnet.ro