Pentru creșterea siguranței cetățeanului în spațiile publice, reducerea riscurilor producerii unor evenimente negative în care sunt implicați câinii, prevenirea abandonului, înmulțirea necontrolată în special a câinilor din rasă comună, și pentru promovarea dreptului de proprietate responsabil, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov desfășoară acțiuni și activități specifice pe raza tuturor localităților urbane și rurale din județ.
Pentru a preîntâmpina amenzile trebuie să avem cunoștință de faptul că deținătorii de câini au anumite obligații, astfel, conform OUG nr.155/2001, este obligatorie microciparea (identificarea) exemplarelor canine și înregistrarea acestora în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (R.E.C.S). Câinii neidentificați și neînregistrați aflați în spațile publice sunt considerați câini fără stăpân și sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare. Identificarea prin microcipare se realizează în primele 90 zile de viață, obligatoriu înainte de vânzarea /donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora.
În cazul deplasării cu exemplarele canine pe teritoriul României, proprietarii au obligația de a deține asupra lor carnetul de sănătate al animalului și de asemenea sunt obligați să comunice la medicul veterinar, în termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație, moarte. Este recomandată sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, aparținând rasei comune și a metișilor acestora. Actul care atestă rasa unui exemplar canin este Certificatul de origine eliberat de Asociația Chinologică Română. Sterilizarea aduce o serie de avantaje atât pentru proprietar cât și pentru animal, reduce riscul de apariție al unor afecțiuni medicale, previne problemele de comportament, diminueaza agresivitatea, crește durata de viață a câinelui, reduce populația canină fără stăpân. Nerespectarea prevederilor mai sus menționate constituie contravenții și se sancționeaza cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Sterilizarea cățeilor fără pedigree nu este “recomandată”, este obligatorie prin lege, dacă nu exista alte afecțiuni care sa împiedice procedura.