Oamenii care au făcut mare Combinatul

15
143
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


Comit poate o mică greşeală şi „dau din casă“: Mix TV Braşov şi Televiziunea Făgăraş realizează un film documentar despre Combinatul Chimic din oraşul nostru. Dacă pentru colegii din Braşov nu este prima dată, ei realizând deja filme despre Steagul Roşu, Tractorul, IAR Ghimbav, pentru noi este o premieră.
Intenţia acestui demers este evidentă: o restituire, o aducere aminte, o mărturie adresată celor care ştiu ce a fost, celor care sunt prea tineri pentru a şti şi a celor care vor veni după noi. E bine ca istoria peliculei să consemneze că la Făgăraş s-a muncit eroic, s-a muncit competent, că aveam tehnologie de vârf şi produse competitive în toată lumea. Că eram o forţă. Că acest Combinat a fost ca o locomotivă pentru acest oraş, înainte ca ticăloşi fără omenie şi fără frontiere să îl transforme într-un pietroi legat de gâtul Făgăraşului.
Mie mi-a revenit sarcina să îi contactez şi să îi intervievez pe cei care s-au ocupat zeci de ani de destinele combinatului. Îi veţi recunoaşte cu siguranţă pe toţi. Ar fi fost mai mulţi, dar unii dintre ei au dispărut, alţii sunt bolnavi, alţii au plecat din Făgăraş. Într-un fel, am fost în postura Luciei Hossu-Longin. Realizarea „Memorialului Durerii“ a fost în primul rând o luptă contracronometru cu timpul. Timpul neiertător care îi răpeşte grăbit pe unii dintre oamenii care ar avea multe de povestit.
Realizarea acestor interviuri m-a marcat profund. E inutil să vă spun câte lucruri noi am aflat, câte revelaţii am avut. E inutil să vă spun că discuţiile noastre se prelungeau mult după ce camera de filmat se oprea. Nu că dânşii s-ar fi cenzurat sau că s-ar fi temut să spună ceva. Ci pentru că, aşa cum mi-a spus unul dintre ei: „Domnule, eu nu am mai vorbit despre lucrurile astea de 20 de ani!“. Soţia unuia dintre ei se temea ca acesta să nu facă un infarct din cauza emoţiei pricinuite nu atât de cameră, ci de amintiri!
Trebuia să îi fi văzut: de o eleganţă a limbajului, comportamentului şi vestimentaţiei desăvârşite! Ca nişte boieri de viţă veche. Cum povesteau cu mândrie, dar şi cun nod în gât, despre vremurile tinereţii şi maturităţii lor. Viaţă închinată, 10-12-14 ore pe zi, noapte, duminici sau sărbători, acestei citadele muncitoreşti care a fost Combinatul Chimic Făgăraş.
Veţi vedea filmul şi vă veţi convinge. Până atunci, dragi domni care aţi condus destinele combinatului, dar şi voi, dragi muncitori anonimi care v-aţi ruinat sănătatea în secţiile lui sau aţi pierit la locul de muncă, eu, ca un fost mărunt operator în Combinat, vă pot spune un singur cuvânt: RESPECT!

15 COMENTARII

 1. Multumim voua pentru documentar ,si poate cei mai tineri vom intelege ca viitorul se construieste ACUM ! Astept cu nerabdare documentarul , si cateva spicuiri din conversatiile de dupa inregistrari 😉

 2. frumos demers……..desi cam intarziat…………cand ex-Combinatul a „murit” deja………..pe cand un documentar si despre UPRUC-„mecanicul sef” al industriei chimice romanesti?????

 3. Combinatul nu a fost numai o relizare, un loc de munca, o mandrie a fagarasenilor, un bastion al Revolutiei din „89”,  o academie a educatiei  ci si un loc in care se facea performanta in scoala chimiei romanesti etc. Tot respectul pentru dumneavoastra personal . Ar trebui sa invete si cei mai tineri din redactie, nu sa fie obraznici si cu nasul pe sus. Si eu astept cu nerabdare lansarea desi poate ca, al nostru combinat isi trage ultima suflare.
  Mult succes !!!

 4. Intradevar,o restituire emotionanta,in primul rand,pentru cei care stiu ca aceasta mare platforma industriala a reprezentat emblema ,blazonul orasului nostru,care la un moment dat avea bine peste 10000 de angajati,care si-a creat un prestigiu atat national cat si in afara granitelor.As putea sa dau doar un singur exemplu ,din ce-mi amintesc acum, cel al inginerului Ciupe Aurel,care in anii ’80 pleca in Japonia in probleme de teflon!Nu as vrea sa fac aici si acum o lista cu valorile care au facut onoare orasului nostru prin intermediul C.Ch.,vreau doar sa spun ca inteleg emotia d-lui Ciocoiu in timpul interviurilor realizate,in scopul constituirii acestui film-document,sunt convins ca l-am putea numi asa,trairile,amintirile si nostalgiile pe care i le-au trezit aceste incursiuni prin memoria protagonistilor intervievati….Desi nu am lucrat nici macar o ora in aceasta „cetate a chimiei”,exceptand cateva saptamani de practica la „oxigen lichid”,din timpul liceului,am fost intotdeauna intr-o pozitie de respect si consideratie pentru cei care si-au legat destinele de acest Combinat si implicit de orasul nostru.Multi dintre cei care au lucrat ani buni pe platforma fagaraseana sunt acum prin lumea larga,in diaspora,sper ca sunt bine cu totii si mai sper ca nu comit nici un pacat intreband pe d-nul D.Ciocoiu cand si unde va aveav loc premiera acestui film- document,pentru a avea si noi ,cei plecati,posibilitatea de a-l viziona.Totodata va rog sa acceptati multumiri anticipate.

 5. Nu ştim încă data la care va fi lansat filmul. Momentan, se lucrează la montaj. E o muncă laborioasă, foarte importantă, ce necesită timp şi răbdare. În mod sigur el va fi postat şi pe internet, ca şi emisiunile TVF, aşa că îl veţi putea vedea, oriunde v-aţi afla. La momentul lansării, veţi afla cu siguranţă. Numai bine! BZF

 6. BRAVO!!! Desi nu mai locuiesc in Romania de 16 ani, de cite ori se vorbeste despre fostul meu loc de munca simt o nostalgie. Inainte de ’89, la vremea aceea Combinatul Chimic Fagaras a fost o pilot de technologie noua si revolutionara la acea data si a dat Industriei Chimice a multime de specialisti. Cei tineri poate nu stiu ca de la Fagaras au plecat multi ingineri si maistri sa porneasca alte combinate cum ar fi: Piatra Neamt, Bacau, Arad, ca sa enumar munai citeva, a fost o pepiniera de specialisti in tehnologie chimica.Sunt o parte a noilor generatii care au tendinta sa denigreze si sa incerce sa stearga cu buretele tot ce a fost bun in comunism,fara a se dociumenta. Eu pot sa spun cu mina pe inima ca scoala si experienta de munca din Romania m-a facut pe mine si pe alti fagaraseni care traim inafara Romaniei si care profesam ingineria cu succes la mari corporatii. Asta e dovada competentei si muncii noastre din trecut si ne face sa ne gindim cu recunostiinta la fostii nostri colegi si mentori de la fostul Combinat Chimic Fagaras. De cite ori vin in Fagaras am un gust amar cind vad ruinele combinatului si cind ma gindesc cum arata acum 20 de ani.Va rog sa comunicati data cind va fi difuzat acest documentar. Va multumesc

 7. pe cind si cu upruc sint plecat de 22 de ani in occident am lucrat si m-am format aici dinanul 1968 si am prins multe la aceasta fabrica de la regretatul dn -l ing constantinescu director general antonescu bardas samd.

 8. Mult succes cu montajul filmului!Propuinem si seria a doua cu cei peste 100 de directori din 89 incoace care in 20 de ani l-au facut praf!Interesante ar fi filmarile cu vilele,casele si masinile acestora ,sentintele de neurmarire  penala ale judecatorilor etc!Titlul filmului ,oameni ce au facut mic combinatul ,un film educativ despre visul romnesc ,ce bate visul american ,cum poti fura cu acte in regula ,ori sa fii platit regeste pentru conducere incompetenta!Familii din SUA exemplu, Kenedy, ,au avut nevoie de schimbul a trei generatii sa devina milionari lnoi le-am dat clasa in 20 de ani avem miliardari cu acte in regula!Viata bate filmul!

 9. Probabil ati prins si o sectiune dedicată ”dr.prof.ing.Elena Ceausescu”?!Felicitări,cu stimă!

 10. Instalatia de anilina ,chipurile proiectata de savanta Dia ,precum si alte zeci care contineau V2a au fost taiate pina la nivelul solului si vindute pt a umple buzunarele oamenilor de bine!Asa ca Lenuta s-ar rasucii in mormint aflind ce au facut dusmanii boborului….mai ales ca unii din vinzatorii de instalatii faceau  parte din categoria a doua la celebra interpelare:-Dragi tovarasi si ‘pretini’!Vorba unui mucalit ‘Fereste-ma doamne de prieteni ca de dusmani am eu grija!
  Daca in seria a doua a filmului s-ar face un calcul pret V2a \ tona la cit au taiat si vindut erau bani sa faca alta fabrica noua!

 11. Pentru Legionarul Verde : Pài ce te bagi tu , dacà nu te pricepi ! POPORUL , de bunà voie si nesilit de nimeni a ales acest drum ,.. ei si – au ales singuri Alesii Neamului , care le-au implinit visurile ! Majoritatea Poporului tràieste foarte bine si sànt in culmea fericirii ,… ei sànt cetàtenii masokisti , care savureazà din plin ceea ce Alesii le oferà cu generozitate !

 12. Dupa cum emanatii din decembrie in frunte cu Brukan si Iliescu vorbeau despre democratie in tara peste 20 de ani si de poporul roman ca ” stupid people”, nu e de mirare ca urmasii tristului Fsn,  divizat in partide satelit rotite din 4 in 4 ani la ciolan ,au muls fierul si metalele scumpe prin reprezentantii in teritoriu din combinatul din Fagaras cu largul concurs al directorilor vinduti politic!Mare dreptate mrs.unul  despre boborul roman si votul liber exprimat…ce-si face omul cu mina lui e lucru manual!Brukan a calculat gresit si imnul cu desteptarea romanilor  o sa mai fie ascultat fara rezultat probabil inca 80 de ani fara rezultat!Somn usor natiune!Somnul ratiunii naste monstrii!

LĂSAȚI UN MESAJ