
Un proiect demarat în urmă cu mulţi ani şi care se afla în impas din lipsa fondurilor vaputea fi realizat în perioada următoare. Este vorba despre construcţia noi staţii de epurare. Conform vechiului proiect, Primăria trebuia să cofinaţeze lucrarea cu 10 milioane de lei, bani de care nu dispunea. În urma unor discuţii purtate de primarul Făgăraşului şi liberalul Daniel Zamfir la Ministerul Mediului, s-a găsit soluţia salvatoare: o altă sursă de finanţare a 98% din valoarea proiectului.
Un proiect imposibil financiar pentru Făgăraş
Un proiect demarat în urmă cu mai mulţi ani a revenit acum în atenţia autorităţilor locale. Este vorba despre construirea unei noi staţii de epurare din municipiul nostru. Acest proiect, deşi câştigat, nu a putut fi realizat. Asta pentru că proiectul prevedea, conform reglementărilor de atunci, ca Primăria Făgăraş să-l cofinanţeze cu 60 % din valoare, adică peste 10 milioane de lei, bani de care bugetul local nu dispunea nicia tunci, nici acum.
„După multe insistenţe făcute la Ministerul Mediului şi la Consiliul Judeţean, am găsit o soluţie şi am schimbat sursa de finanţare, lucru care să poată duce la construirea staţiei de epurare a Făgăraşului. Vechiul proiect, demarat în urmă cu şase ani, stipula că staţia de epurare urma să fie finanţată de Administraţia Fondului de Mediu, cu 66 de miliarde lei vechi şi de municipiul Făgăraş, cu o cotă de peste 100 de miliarde lei vechi“, a spus Sorin Mănduc, primarul Făgăraşului.
Făgăraşul va suporta doar 2% din valoarea proiectului
Lipsa banilor pentru cofinanţare a fost şi motivul pentru care autorităţile locale au făcut nenumărate demersuri pentru a schimba sursa finanţării. Şi au şi reuşit. În urmă cu câteva zile, primarul Făgăraşului, împreună cu liberalul Daniel Zamfir, a fost la Ministerul Mediului şi a rezolvat această problemă. „Am fost la Ministerul Mediului unde există o problemă foarte importantă a Făgăraşului şi anume staţia de epurare. Am găsit finanţare pentru staţie, este vorba de finanţare prin fonduri europene, de 98%, urmând ca acum municipiul Făgăraş să participe cu doar 2%, adică puţin peste 3 miliarde de lei vechi. Urmează doar mici proceduri juridice şi birocratice, pe care le vom rezolva în cel mai scurt timp, pentru ca la primăvară să înceapă şi lucrările la această staţie de epurare“, a spus Daniel Zamfir, candidatul USL la Camera Deputaţilor în Colegiul 1 Făgăraş-Victoria.
„Ne era imposibil să ducem la bun sfârşit proiectul vechi. Am făcut tot felul de demersuri pentru a schimba sursa de finanţare şi am găsit înţelegere la Ministerul Mediului, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Vom depune o nouă aplicaţie în care municipiul Făgăraş va veni cu o contribuţie de doar 2% din întregul proiect. E o soluţie formidabilă pentru Făgăraş, doar că trebuie să mai parcurgem paşii legali care să poată permite începerea construcţiei staţiei de epurare. Este vital ca staţia de epurare să fie începută şi finalizată înainte ca programul de reabilitare a reţelei de apă din Făgăraş să se finalizeze. Acele lucrări vor demara în luna martie a anului viitor“, a mai spus Sorin Mănduc.
Reţeaua de canalizare nouă, staţie de epurare nouă
Etapele care vor trebui urmate până la realizarea proiectului prevîd în primul rând proiectul tehnic. Asta pentru că din 2006 şi până acum, Uniunea Europeană a impus alte normative de urmat, aşa că şi acesta trebuie schimbat.
Astfel, o problemă stringentă a Făgăraşului va fi rezolvată mai ales că de anul viitor se anunţă investiţii importante la reţeaua de canalizare a oraşului. „Este foarte necesară o staţie de epurare nouă pentru că proiectul de reabilitare a reţelelor de canalizare, care va fi gata până la sfârşitul anului 2014, trebuie să aibă o finalitate. Finalitatea este staţia de epurare, pentru ca apa menajeră să fie curată la emisar, conform cu indicatorilor pe care ni-i cer Apele Române, prin autorizaţia de gospodărire a apelor. Pentru a evita penalităţile financiare care ni se aplică şi pentru a avea un emisar curat e absolut necesară această staţie de epurare, mai ales că trebuie realizată şi treapta terţiară, adică eliminarea totală a azotului şi fosforului“, a spus Vasile Manta, directorul Sucursalei Făgăraş a Societăţii Apă-Canal Sibiu.
Staţia de epurare a Făgăraşului a fost construită în anii 60, iar atunci era considerată ca fiind una dintre cele mai performante din ţară. În acest moment, prin instalaţiile vechi trece doar 15% din cantitatea de apă uzată a oraşului. Restul se deversează, neepurată, direct în Olt. (Mihaela BĂRGĂOANU)
Pai cine fura de rupe la apa canal cu pretul dublu ca in Bucuresti pt canalizare ?
La Bucuresti e 0,8 lei metrul cub de apa facturat la canal ,la Fagaras e dublu peste 1,60 lei cind iata 85%din canalizare e aruncata direct in Olt!Iar imppreuna cu pretul la apa plata facturii e 5 lei fara 12 bani ,unul din cele mai mari din tara!
Cineva face burta mare pe banii nostrii ,iar banii de investitii din primarie au fost pierduti pe stadionul dat de Capetti orasului nostru cu sume astronomice ce sint platite ani grei de acum incolo din bugetul nostru!Si cind te gindesti ca stadionul a fost oferit gratis de fostul combinat primariei ,oferta refuzata de consilierii ce se dau mari acum inainte de alegeri!Tot ei au votat preturile la apa-canal mare si la gigacalorie peste 300 lei gigacaloria cind in Brasov ,Cluj ,Ploiesti e jumatate fata de noi ,dupa ce au jurat la investire ca vor face totul pt bunastarea noastra!Una zic alta fumeaza iar adevarurile ies la iveala incet incet!Oare nu ingheata lacul cetatii de promisiuni?Asteptam si promisiuni despre ocolitoarea fagaraseana mutata de catre Olt spre Hurez doar in proiect ,eventual noul aeroport si metroul din Fagaras, ca nu-i doare gura de minciuni !De promisiuni sintem cam satui de 20 de ani ,fapte nu vorbe…….
fi bine sà construiascà si un port in Fàgàras !